Gå till innehållet

Efter översvämningarna i Gävle: “Vi måste minska hårdgjorda ytor”

Kraftigt regn under natten mot onsdag har lett till översvämningar i Gävleborg och Dalarna. Särskilt hårt drabbades Gävle. Stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman säger att planering för kraftiga regn måste högre upp på stadens agenda.

På två timmar föll över 100 millimeter regn över Gävle. Det är dubbelt så mycket som Gävleborg brukar ta emot under hela augusti månad, enligt SMHI. Översvämmade vägar och källare, evakuerade bostäder, inställd trafik och stora materiella skador har lämnats i ovädrets spår.

Helena Tallius Myrhman, stadsarkitekt i Gävle, befann sig i bostaden i Stockholm när regnmassorna rasade men har fått rapporter om läget i staden.

– Det är en sådan otrolig kraft, så mycket vatten på kort tid. Man känner inte igen sig på bilderna.

Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt i Gävle.

Vattenmassorna har drabbat såväl villaområden och studentboenden som flerfamiljshus och gallerior, byggda i olika tidsepoker. Helena Tallius Myhrman pekar på hårdgjorda ytor som en viktig gemensam nämnare och ett område att fokusera på för att undvika liknande översvämningar i framtiden.

– Det första man behöver göra är att minska de hårdgjorda ytorna. Vi måste se till att marken kan filtrera vatten, så markbeläggning måste ändras över tid, säger.

Likt flera andra hamnstäder är Gävle delvis byggt på mark som tidigare stått under vatten. Kommunen har enligt Helena Tallius Myhrman planer över vilka områden som är mest sårbara, men säger att de kan behöva uppdateras efter de oväntade vattenmängderna.

–Det finns underlag men behöver blir skarpare på agendan. Och underlagen måste ses över. Det är ingen quick fix. Det här behöver vara en viktig punkt på planeringsagendan.

I höstas antog kommunen även en ny arkitekturpolicy, i vilken man även uppmärksammar vikten av att klimatanpassa staden — bland annat genom minskade hårdytor, bättre dagvattenshantering och mer grönska.

— Då skrev vi just om skyfall och stigande havsnivåer. Men inte kunde vi tro att det skulle komma så här snart inpå, säger Helena Tallius Myhrman och tillägger att man även behöver se över grundläggning och trafikledning. Det efter att bilar blivit stående på rad under de översvämmade viadukterna, och efter att marken spolats bort under ett av stadens studenthem.

– Man är oerhört inne på det byggda när staden växer. Man räknar kvadratmeter men måste också förstå helheten och omgivningen, hur man formar den.

Mer att läsa