Nyheter

Efter domen om Nobel Center: Stockholms överklagan kan dröja till efter valet

26 juni 2018

Deadline för att överklaga Mark- och miljödomstolens dom av detaljplanen för Nobel Center har redan varit. Men Stockholms stad har begärt och fått förlängd överklagandetid till den 19 oktober 2018.

Annons

En av illustrationerna av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm, ritat av David Chipperfield.
Illustration: TMRW/Nobelhuset AB

– Vi kommer att överklaga.

Det sa Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) när det i slutet av maj stod klart att Mark- och miljödomstolen upphäver Stockholms beslut att anta detaljplanen för byggandet av Nobel Center på Blasieholmen.

Överklagandetiden till Mark- och miljööverdomstolen var egentligen slut den 12 juni men nu har Stockholm begärt förlängd tid för att utveckla sin talan och behöver alltså inte skicka in överklagan förrän efter valet i september.

Annons

Enligt Jan Valeskog har begäran om förlängd överklagande tid dock inget med valet att göra.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm. Foto: Claes Amrén

– Det formella beslutet att vi ska överklaga är redan taget i kommunstyrelsen med stor politisk majoritet och jag har svårt att se att det skulle bli någon skillnad efter valet, säger han.

Han förklarar att den förlängda tiden endast handlar om att hinna utforma en bättre överklagan.

– Tjänstemännen tar fram handlingarna på delegation och lämnar in överklagan när den är klar. Det kan bli tidigare än 19 oktober, säger Jan Valeskog.

Samtidigt har oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) sagt att hon vill ha ett omtag och utreda en annan placering av Nobel Center och att hon anser att Stockholm inte ska överklaga Mark- och miljödomstolens dom. Det står hon fast vid.

Annons

– Jag tycker att staden borde acceptera utfallet i Mark- och miljödomstolen och avstå från att överklaga, men som det ser ut nu så väljer Socialdemokraterna att ta denna strid nu, mitt i valrörelsen, säger Lotta Edholm.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Powel Flato

Hon skräder inte orden angående Nobel Center.

– Här kan man verkligen tala om att riksintresset Stockholms innerstad skadas, med en byggnad som inte på något sätt samspelar positivt med den omkringliggande miljön. Vi liberaler tycker att det är viktigt att nya byggnader i Stockholms hjärta tillför värden till de platser där de byggs och inte, som Nobel Center gör, faktiskt skadar det som finns på platsen, säger Lotta Edholm.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel