Gå till innehållet

Efter debatten – Växjö akutsjukhus får grönt ljus

Frågan har varit omdebatterad men nu står det klart att Växjö får ett nytt akutsjukhus efter ett beslut i regionfullmäktige i Kronoberg. Sjukhuset är ritat av Link arkitekter och Arkitema ihop med Arkitektbolaget.

Efter ett parallellt uppdrag om nytt akutsjukhus i Växjö valdes i januari ett gestaltningsförslag av Arkitema och Link arkitektur, i samarbete med Arkitektbolaget, för fortsatt uppdrag. Nu har också investeringsbeslutet tagits i regionfullmäktige i Kronobergs län.

Beslutsunderlaget beskrev två alternativ, att antingen bygga ett nytt sjukhus i stadsdelen Räppe eller att bygga nytt på nuvarande sjukhustomt, Centrallasarettet Växjö. En stor majoritet var för beslutet om att bygga ett nytt sjukhus, men enligt SVT:s bevakning efter en del diskussioner.

Debatten har också förts inom arkitektkåren. Växjö-arkitekten Olof Thedin skrev i Arkitekten i september 2021 att frågan om återbruk och ombyggnad av det befintliga sjukhuset borde utredas vidare i stället för att ensidigt förorda nybygget. ”Att flytta sjukhuset är inte bara ett miljömässigt vansinne utan också en gigantisk kapitalförstöring”, skrev han.

Anna Rolf, arkitekt på Link och biträdande uppdragsansvarig för det förslag som valdes ut i det parallella uppdraget, är av en annan åsikt.

– Det hade gjorts ett bra förarbete för att bygga ett nytt sjukhus innan det parallella uppdraget utlystes. De befintliga byggnaderna kan däremot återbrukas för andra syften och har ett fint läge i staden, sa Anna Rolf till Arkitekten i januari.

Regionfullmäktiges beslutet ska nu ligga till grund för fortsatt projekteringsuppdrag. Totalt handlar det om investeringar för åtta miljarder kronor.

Mer att läsa