Nyheter

Duo bakom Push vinner Kritikerpriset

10 mars 2020

Filmaren Fredrik Gertten och FN:s rapportör för bostadsfrågor Leilani Farha vinner Sveriges Arkitekters kritikerpris för dokumentärfilmen Push.

Annons
Annons
Foto Janice d’Avila/Gerhard Jörén

Leilani Farha är huvudperson i och Fredrik Gertten är regissör för filmen Push.

”Push har på ett konkret och angeläget sätt lyft en av vår tids mest brännande frågor, den om bostaden som rättighet”, skriver juryn för Kritikerpriset i sin motivering och fortsätter: ”Med återhållen vrede blottlägger de finansmarknadens och riskkapitalbolagens cyniska spel och dess förödande konsekvenser”.

Kritikerprisets stadgar säger att priset ska belöna den bästa publicerade arkitekturanalysen eller den som bidragit till den senaste anmärkningsvärda insatsen för att främja en initierad diskussion om arkitektur och stadsbyggnad.

– Det är lätt att missförstå kritik, tänka att det handlar om något negativt men vi har sökt efter kritik som på ett nyfiket och passionerat sätt diskuterat vad arkitektur kan vara, sa Katarina Rundgren som ingått i juryn.

Annons
Annons

Den 92 minuter långa filmen där regissören Fredrik Gertten följer FN-rapportören Leilani Farha i hennes arbete hade Sverigepremiär i slutet av maj förra året. Den har vunnit en rad internationella filmpriser och recenserats flitigt i medierna. P1 Kultur gav den fyra av fem i omdöme och kallade den för ”En VIKTIG film”.

– Tack så mycket för priset, vi är väldigt stolta och glada – särskilt för att filmen används av så många arkitekter i Sverige i arbetet för att skapa ett bättre samhälle, sa Fredrik Gertten som tillsammans med Leilani Farha hade spelat in en videohälsning till publiken i Stockholm.

– Vi är särskilt imponerade av hur ni arkitekter i Sverige bryr er om bostadssituationen och den sociala miljön, fortsätt göra ert jobb så gör vi vårt, hälsade Leilani Farha.

Fredrik Gertten regidebuterade tillsammans med sin bror Magnus Gertten och Stefan Berg med Blådårar – Om kärleken till ett fotbollslag. Sedan dess har han tidigare uppmärksammats för bland annat Bananas!, som handlar om nicaraguanska fruktarbetares rättsliga kamp mot Dole, och Bikes vs Cars, om bilismen i städerna.

Rebecka Gordan

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel