Dokumentär ska teckna Jan Inghe-Hagströms gärning
Stadsplaneraren Jan Inghe-Hagström låg bakom bland annat Minneberg och Hammarby Sjöstad. I vinter porträtteras han i en ny dokumentär av författaren och arkitekten Rasmus Wærn.
– Jag tycker att hans liv och gärning utgör en fantastisk möjlighet att berätta om de dramatiska förändringar som stadsbyggandet gått igenom de senaste 40 åren och som pågår ännu i dag, säger Rasmus Wærn om valet att dokumentera Jan Inghe-Hagströms liv och gärning och fortsätter:
– Stadsbyggandet har präglats starkt av ett par inflytelserika individer. Det är en utveckling och idéer som påverkat hundratusentals människor direkt och indirekt ännu fler, där har han en särställning.
Hur då?
– Det var en tid då det byggdes många högklassiga miljöer runt om i Norden. Flera av dem har sina styrkor och svagheter, men han var ganska komplett med en humanistisk grundsyn och ideal som lyste igenom i det han gjorde. Han hade starka idéer om hur livet skulle kunna levas i de här områdena, det är något jag många gånger saknar idag.
Hur ser du på utvecklingen i hans bitvis kritiserade gärning?
– Minneberg var ju ett radikalt försök att tämja betongelementen till något som till ytan skulle se ut som en europeisk stad. Många av de tillkortakommanden han själv varit den förste att erkänna tillskrev han sin bristande erfarenhet. När han tog sig ann sjöstaden var han oerhört rutinerad och hade byggt upp ett självförtroende som var avgörande för att kunna pressa byggare och andra att höja sig själva och kvaliteten.
Varför valde du att arbeta med just film som medium?
– Det angår väldigt många människor direkt och då är det angeläget att prata om det på ett sätt som blir tillgängligt. Sedan är det också kul att göra något nytt efter mina böcker, men det utesluter inte att det även kan bli en bok.
Dokumentärfilmen med arbetstiteln ”Stadsbyggaren – Stadsbyggandet under och efter Jan Inghe-Hagström” väntas vara klar i vinter. Förhoppning från Rasmus Wærn är att kunna visa den i tv.