Nyheter

Digitala Arkitekturgalan fokuserar på arkitekturpriserna

25 mars 2021

Närmare 2 000 personer har registrerat sig för årets Arkitekturgala som i år är gratis och helt digital. I dag under eftermiddagen livesänds utdelningen av Sveriges Arkitekters priser och fyra internationella inspirationstalare föreläser på temat arkitekturprisernas betydelse.

Annons
Foto Fatih Okan

Arkitekturgalan kommer att streamas live från en studio i Solna under torsdagseftermiddagen.

– Vi vill bjuda våra medlemmar på något inspirerande och kul och samtidigt innebär det digitala att vi kan nå ut till fler. Vi tror att det blir över 2 000 personer, säger Fatih Okan som är projektledare på Sveriges Arkitekter och för Arkitekturgalan.

För ett år sedan när Arkitekturgalan gick av stapeln med drygt 700 gäster på Konserthuset i Stockholm, var det dagen innan det blev otillåtet att samla fler än 500 personer.

– Vi har aldrig räknat med att årets event skulle kunna bli helt fysiskt. Vi har diskuterat möjligheterna med en hybridlösning men beslutade oss ganska tidigt för att köra heldigitalt för att inte riskera att behöva ställa in, säger Fatih Okan.

Annons

Han konstaterar att fördelen med det digitala eventet är att alla kan delta utan att behöva resa någonstans och utan att behöva överväga om man har råd att betala inträdet. Kostnadsmässigt blir det också ett billigare arrangemang än tidigare års fysiska galor.

– Det blir billigare eftersom vi inte behöver en stor fysisk lokal med personal, eftersom talarna inte behöver resa och eftersom vi inte ordnar med mat och dryck. Även ett digitalt event kan göras väldigt dyrt med en massa tekniska lösningar men vi har valt att göra det enkelt. Så det blir billigare än i fjol och företagen som gått in som partners står för alla kostnader utom projektteamets arbetstid. Utan våra partners hade det inte varit möjligt att göra det gratis för deltagarna, säger Fatih Okan.

Det digitala greppet har också fört med sig att galan, som annars brukar bestå av ett dagevent med inspirationstalare och ett kvällsevent med prisutdelning och fest, kortas ner till en eftermiddag utan mingel. Och mer än tidigare hålls fokus på Sveriges Arkitekters priser. Både juryarbetet och arkitekterna bakom de nominerade projekten har lyfts fram på galans hemsida inför prisutdelningen. Och under prisutdelningen ges de vinnande arkitekterna mer utrymme än vanligt att berätta om sina projekt.

– Vi vill visa hela resan fram till utnämningarna av Sveriges bästa arkitektur. Våra fyra internationella inspirationsföreläsare är också alla prisbelönta och talar på temat prisvinnande arkitektur, säger Tove Dumon Wallsten, Sveriges Arkitekter, som ansvarar för programmet på Arkitekturgalan.

De internationella talarna är Dorte Mandrup, arkitekt från Danmark, Hector Esrawe, inredningsarkitekt från Mexiko, James Corner, landskapsarkitekt på Field operations i USA samt Yvonne Farrell, arkitekt på Grafton architects, Irland. De kommer alla att framträda live via länk och publiken kommer att ha möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Hur nästa års gala kommer att bli är ännu inte bestämt.

Annons

– Det är svårt att sia om men klart är att vi tar med oss lärdomarna från i år, om att låta prisjuryerna och arkitekterna bakom projekten komma till tals mer, säger Fatih Okan.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel