Nyheter

Detail Group kortade arbetstiden – nu ökar vinsten

27 april 2017

Med egna kontoret Detail Group har Haval Murad kunnat göra verklighet av sina idéer om hållbart ledarskap, bland annat genom förkortad arbetstid.
– Mår du bra hemma så mår du bra på jobbet och det tror jag producerar en bättre arkitektur, säger han.

Annons
Foto Daniel Roos

Haval Murad är vd för Detail Group, med sex anställda och sex konsulter.

Uppväxt i en familj med entreprenörsanda intresserade sig Haval Murad tidigt för hur chefer kan bidra till ett bättre samhälle, från de anställdas välmående till företagets klimatpåverkan. Viljan att experimentera med såväl arkitektur som arbetsformer fick honom starta eget ett par år efter studierna på KTH, trots att finanskrisen då pågick för fullt. Att tiderna nu är goda innebär däremot bättre förutsättningar att testa nytt, menar Haval Murad.

– Jag upplever att många företag idag tar det säkra före det osäkra eftersom det är så mycket att göra. Men det borde vara precis tvärtom! Det är nu vi har råd att utveckla våra arbetssätt och metoder. Inte när det är lågkonjunktur.

Den senaste satsningen Detail Group har genomfört är den arbetstidsförkortning som infördes vid årsskiftet. Idén kom när några av de anställda valde att gå ner i tid för att få ihop livspusslet, vilket Haval Murad tyckte var problematiskt. En arbetsvecka på 35 timmar blev lösningen.

Annons

– För mig handlar det här om jämställdhet och feminism, men faktum är att effektiviteten och lönsamheten har ökat sedan årsskiftet. Så det här är inte gåvor utan ren företagsutveckling.

Satsningen beskriver han som en gest från arbetsgivaren till arbetstagaren, som visar på omtanke och förståelse för individens egentid och utveckling utanför arbetsplatsen. Hans förhoppning är att andra företagsledare ska inspireras.

– Som ledare borde man inte fråga sig vad den här sortens satsningar kostar utan vad de ger för effekter. Det finns en stor risk att vi bränner ut en hel generation arkitekter om arbetstrycket fortsätter såhär.

Detail Groups arbetstidsförkortning

  • Sedan årsskiftet jobbar medarbetarna 35 timmar istället för 40 med bibehållen lön.
  • Avtalet gäller både anställda och underkonsulter.
  • Övertid bör undvikas, och kompenseras mot betald ledighet.
  • Ambitionen är 30 timmars arbetsvecka 2018.

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel