Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

“Det finns ett gäng gubbar jag ofta återkommer till”

Daniel Widman, arkitekt på Lowén Widman arkitekter, hyllar sena kvällar på Stockholms museer och schweizisk hantverkstradition.

Hantverkstraditionen i östra Schweiz och Graubünden (bilden) fungerar som kreativt bränsle för Daniel Widman.

Vilken är din favoritplats i Stockholm?

– Jag tycker verkligen om Moderna museet, och också Nationalmuseum. Vissa kvällar har de öppet lite längre och jag älskar det, då känns Stockholms som en storstad. På söndagarna kan man ta med barnen till Moderna. Det är en visning för barn, och sen får de hålla på i verkstaden.

Var kom du på att du skulle bli arkitekt?

– Min farfar Henrik Widman var stadsarkitekt i Falun och han var en stark förebild för mig. Jag praktiserade på hans bästa kompis Jack Hansons arkitektkontor i Falun när jag var 14 år. Jag fick göra bygglovshandlingar till en golfrestaurang, då tänkte jag verkligen att jag skulle bli arkitekt.

– Sedan hade jag ett sidospår och läste juridik i Uppsala, men det var inte vad jag trodde. I stället följde jag mitt hjärta och sökte in till arkitektskolan.

Var hittar du inspiration?

– Jag älskar Skansen, byggnadsvårdsbutiker och gamla hus. Jag kollar också mycket på schweiziska arkitekter. I Graubünden i östra Schweiz har de en rik hantverkstradition, det är väldigt inspirerande. Trä och betong. Där finns ett gäng gubbar som jag ofta återkommer till som inspiration.

Mer att läsa