Nyheter

”Det blir lite identitetslöst”

29 november 2019

Amanda Leo, planarkitekt på Krook och Tjäder i Göteborg, tar omvägar för att uppleva ett varierat område i Malmö – och slippa Västra hamnen.

Annons
Foto Privat/Malmö stad och Mandaworks

Amanda Leo har fastnat för området Kirseberg i Malmö.

Vilken plats återvänder du helst till?

Vattentornet från 1879 i Kirseberg. Foto: Creative commons/jorchr

– Jag har bott på Möllan i Malmö och brukade då cykla till stadsdelen Kirseberg för att promenera. Kirseberg har i jämförelse med resten av Malmö lite topografi som ger överblick. Stadsdelen erbjuder stora kontraster genom sin blandade bebyggelse och innehåller industribyggnader, en stor villamatta och hus från olika tidsepoker. Det finns dessutom två parker som inte är lika definierade som andra Malmöparker och därför känns lite friare.

Annons

Vilken är den bästa utemiljön enligt dig?

– Det finns ett litet stadsområde i Zürich som ligger i östra delen av Oerlikon. Det är ett social housing-område med kooperativa bostäder som heter Mehr als Wohnen. Det är omringat av industriområden med fabriker och en stor återvinningscentral. Det borde inte vara så bra som det är. Men man har utnyttjat platsen väldigt bra arkitektoniskt och lyckats skapa platser runt det som funnits tidigare där. Dessutom har man på en relativt liten yta lyckats få in grönytor med stadsodlingar och ett mindre torg.

”Man har utnyttjat platsen väldigt bra arkitektoniskt och lyckats skapa platser runt det som funnits tidigare där”, säger Amanda Leo om Mehr als Wohnen i bostadsområdet Hunziker Areal i Zürich som ritats av flera arkitektteam däribland Duplex Architekten. Foto: Rahel Erny

Nämn en arkitektonisk lösning som lämnat dig besviken?

– Jag har svårt för stadsomvandlingsprojekt där allt är byggt samtidigt och i stor skala. Exempelvis går jag hellre mina promenader i Kirseberg i Malmö än i Bo01. Det kan finnas jättehöga arkitektoniska kvalitéer och designelement i Bo01. Men det känns ändå som att man går runt i en kuliss. Det blir lite identitetslöst när det inte finns utrymme för något annat än det som redan är planerat.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel