Gå till innehållet

De vann 72-timmarstävlingen

Det var i januari som tävlingen Steel Race Reuse – 72 timmar utannonserades. Där vinnarbidraget skulle bli entré för Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm.

Under tisdagen stod det klart att en grupp från Varg arkitekter vunnit med sin entré Bifrost och juryn skriver i motiveringen:

”Förslaget kombinerar en evig form i ett nedslag på platsen där alla ingående material kan återbrukas. Bågen som konstruktionselement tänjer i bokstavlig mening på materialet och visar stålets formbarhet. En mäktig installation där arkitekturen är konst”

Varg arkitekter startade tävlingen med en idé-workshop där sju personer spånade fram förslag som skulle gå att genomföra inom tidsfristen. Gruppen utgick från stålets materialitet och platsen, där entrén uppförs framför Konserthuset och intill Carl Milles fontänskulptur Orfeusgruppen.

Vinnarteamet på Varg: Ola Keijer, Ylva Rosvall, Kajsa Laring, Georg Bothén, Jonte Norin, Eric Andersson och Sofia Nyman.

De lät sig även inspireras av en humoristisk Youtube-video där ett gäng getter balanserar på en båge av stål som vajar fram och tillbaka.

– Vi tänkte att det här verkligen manifesterar stålets egenskaper, som både är mjukt och flexibelt, men även hårt och starkt, säger Sofia Nyman och får medhåll från Kajsa Laring:

– Vi utgick tidigt från att använda en båge, eftersom det visar på stålets olika skepnader.

Bifrost består av en stålplåt om fem ton och två järnmalmsbumlingar om ett ton vardera. Ola Keijer ser flera historiska paralleller i deras arbete och den grekiska mytologins Orfeus.

– Det påstods att Orfeus med hjälp av sin lyra kunde tämja vilda djur och få berget att flytta närmare. Vi tyckte att det var en rolig metafor för det vi gör med jänrmalmsklumparna – stenblocken – som vi har förflyttat till Hötorget.

Entrénamnet är däremot hämtat ur den nordiska mytologin.

– Bifrost betyder dels regnbåge och dels den darrande vägen och syftar i nordisk mytologi på en solid bro som ledde från jorden till himlen, säger Kajsa Laring.

Vid sidan av de historiska referenserna förhöll vinnarteamet sig till Hötorget i sig.

– Vi strävade efter att göra något som var så enkelt som möjligt och som samtidigt skulle fungera på ett sluttande underlag. Då passade den här bågen väldigt bra, säger Sofia Nyman.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy


Källa: https://youtu.be/dl4UbLILao8

Därutöver förhöll sig gruppen till återbrukstanken, genom att arbeta med obearbetade material som är lätta att återanvända.

– Stålet har ingen ytbehandling, utan är bara valsat och kan därför köras tillbaka och användas på nytt vilket även gäller stenbumlingarna, säger Sofia Nyman.

Vinnarteamet gillade den nya tävlingsformen med en kort tidsfrist och ser flera fördelar i upplägget.

– Vi arbetade vanliga arbetstider och det var bra att inlämningskraven var ganska fria, eftersom det gav möjlighet att jobba mycket med idéerna, säger Sofia Nyman.

På andra plats i tävlingen kom bidraget Samklang av Hugo Hardell och Anton Magnusson, från White Umeå, följt av Curtain Wall av Wilhelm Falk.

Mer att läsa