Gå till innehållet

De startade eget i 90-talskrisen – här är deras råd till dagens arkitektstudenter

Göran Ekeroth och Andreas Fries tog examen när 1990-talets lågkonjunktur slog till. Idag har företaget de då startade, Strategisk arkitektur, ett sextiotal anställda och drygt 1 500 uppdrag i ryggen. Krismedvetenheten har de fortfarande med sig.

Hösten 1991 liknar på många sätt situationen idag. Efter år av högkonjunktur bromsar ekonomin in, vilket drabbar arkitektbranschen. På Chalmers dröjer sig många av studenterna kvar i väntan på bättre tider, men inte Göran Ekeroth och Andreas Fries.

–  Vi brådskade ut i arbetslivet, vi ville ta oss an verkligheten. Även om det var en kris på väg var vi optimistiska inför framtiden. Vi skulle jobba som arkitekter! säger Göran Ekeroth.

Att inte dra ut på studierna visar sig vara ett bra beslut, eftersom krisen därefter bara djupnar. En kulen novemberdag ringer de upp en småhustillverkare i Småland och säger att företaget bygger i för dålig kvalitet.

– Vi hade ingen baktanke utan sa bara vad de kunde göra bättre. Så fick vi vårt första uppdrag, säger Göran Ekeroth.

Uppdraget leder till att de startar företag ihop, dagen efter examen. I backspegeln blev ”attacken”, som de kallar den, grunden till deras företagsfilosofi.

– Vi satte ringandet i system och förde bok över vilka vi kontaktat. 100 samtal blir 90 nej och tio kanske och ett halvt ja och det räcker en bra bit, säger Andreas Fries.

Än idag är de övertygade om att kunder är inget man får utan något man skaffar sig genom att bevisa sig rätt för uppgiften.

– Det finns något hoppfullt i det. Om det fanns tio jobb igår finns det ett imorgon och mer än det behövs ju inte, säger Göran Ekeroth.

Att de var öppna för att flytta tror de också hjälpte till, liksom att de sökte ingångar i sina bekantskapskretsar. Plötsligt visste en kusins bekant att det behövdes arkitekter i Moskva och så kom frågan till dem, drygt ett år efter att de startat eget.

– Ryssland hade just öppnat upp och behövde moderna kontorslokaler i västerländsk standard. Då kunde två unga svenska arkitekter få vara med och lösa det, säger Göran Ekeroth.

Kunden undrar om de kan inställa sig dagen därpå. De förhandlar till sig en extra dag för att fixa visum och är på plats i Moskva efter två dagar.

– Det var totalt stiltje här i Sverige men världens rusch i Ryssland. Som ung arkitekt kan man uppsöka de platser där det händer någonting, säger Andreas Fries.

Göran Ekeroth och Andreas Fries i Moskva år 1994 framför Granatnyj dvor (till vänster i bild), ett av projekten de då arbetade med. 1600-talsbyggnaden hade en gång i tiden tjänat som tsarens kanonkulefabrik och skulle nu restaureras för att inrymma moderna kontor.

I Moskva får de en bred bild av vad man kan göra som arkitekt, de är byggledare, handlar upp frakt och transport och får agera översättare.

–  Allt man kan tänkas behöva göra för att ett projekt ska bli fysisk verklighet. Om man ser det som upp till en själv vad arkitektrollen är kan den bli stor och det kan bli mycket jobb, säger Andreas Fries.

Ni tog examen i en kris, har det påverkat ert yrkesliv?

– Absolut. Erfarenheten finns med oss hela tiden, varje dag. Vi fick fråga oss från början varför någon skulle använda sig av oss när det fanns äldre och mer erfarna arkitekter. Svaret är samma då som nu – man måste förstå vad omvärlden vill ha och kunna erbjuda den det, säger Göran Ekeroth.

– Den öppna hållningen har vi från vår Chalmersutbildning. Det handlade om att gå ut och inventera omvärlden. Vi kördes i en minibuss till en kyrksocken utanför Göteborg och fick gå ut och fråga medborgarna, kommunen och företagarna vad de hade för behov och skapa våra projekt utifrån det. Det var väldigt fostrande, säger Andreas Fries.

Vad innebär krismedvetenheten för er nu i coronatider?

– Att krisen skulle komma på det här sättet visste ju ingen, så på det sättet var vi lika oförberedda som alla andra. Men att vara krismedveten såtillvida att det gäller att agera snabbt i svårigheter, det har vi lärt oss genom åren. Det kan vara defensiva åtgärder som att se över sin personalstyrka, men också offensiva som att ringa sina kunder, säger Göran Ekeroth.

– Vi har lämnat några år då det varit exceptionellt mycket att göra, mer uppdrag än man klarat av. Nu går vi sannolikt till raka motsatsen, även om vi inte vet vad som kommer efter sommaren. Men att konjunkturen i den här branschen alltid går upp och ner, det vet vi, säger Andreas Fries.

 

 

Göran Ekeroths och Andreas Fries 6 råd till dig som nu tar examen

  1. Hitta din egen vinkel på yrket. Vad gör dig unik? Släpp egot, lägg örat mot marken och lyssna. Vad vill omvärlden ha, vad behöver omvärlden av oss arkitekter? Din kompetens behövs där ute och kanske på andra vis än du först hade tänkt dig.
  2. Fundera på var det kan behövas en arkitekt – arkitektkontor är ett givet svar men arkitekter behövs på många håll. Och jobbar idag på en rad olika ställen. Inte minst hos våra kunder och beställare.
  3. Ge inte upp – finns det ett jobb att söka eller få så se till att sök och få det! Det räcker ju med ett jobb till dig. Fortsätt kämpa. Det finns ett arkitektjobb där ute för dig.
  4. Sök dig till där jobben finns! Var beredd att flytta. Det var många som gjorde under 90-talskrisen. Runt om i vårt avlånga land tar sig coronakrisen till uttryck på olika sätt, och så kommer det att vara framöver. Det går alltid att flytta tillbaka dit man vill.
  5. Starta eget, det var vad vi gjorde. Är det ett gott råd? Inte helt säkert men det är möjligt att lyckas. Är du synnerligen motiverad, streetsmart och uthållig – eller har massvis med goda kontakter – då funkar det som tips. Var beredd på att det är kämpigt men oerhört kul!
  6. Ta din master! Ingen kan ta ifrån dig till examensarbete. Det är viktigt att avsluta det man har påbörjat och en master är väldigt bra att ha. Har du just gått ut trean kanske du inte får praktik i nuläget. Fortsätt direkt till mastern, mycket kan ha ändrat sig om ett år.

Mer att läsa