Ny skola byggdes upp på två månader
För mindre än ett år sedan förstördes Gottsundaskolan i en brand. Men redan till terminsstart kan eleverna flytta in i nya lokaler.
– Tiden är alltid vår största utmaning, säger arkitekten Vicky Laflamme.
I oktober 2018 blev ett par flickors lek med elden i stadsdelen Gottsunda i Uppsala en riksnyhet. Flickorna hade tänt eld på en soffa i Gottsundaskolan och lågorna gick inte att stoppa. Två av skolbyggnaderna brann ner till grunden. Omkring 500 elever lämnades utan undervisningslokaler och eleverna har under läsåret fördelats på andra skolor.
Uppsala kommun har därför varit angelägna om att snabbt få till en lösning för Gottsundaskolans lokaler. Efter offentlig upphandling gick uppdraget i januari till ett modulhusföretag som med hjälp av arkitekter får till platsspecifika lösningar.
Huset började monteras i maj och lagom till skolstart står nu skolbyggnaden om 3 000 kvadratmeter fördelat på 58 moduler klar.
Hur kunde det gå så fort?
Vicky Laflamme, designchef på modulhusföretaget Parmaco och ansvarig arkitekt för Gottsundaskolan, lyfter fram deras arbetssätt – där täta kontakter både med fabrik och på sajt ingår – som nyckeln bakom att man lyckades hålla det tajta schemat.
– Hela processen med ritning och projektering är mycket mer integrerad i byggprocessen. Men tiden är alltid vår största utmaning. Alla moment är så otroligt beroende av varandra, säger Vicky Laflamme, som tidigare ritat skolbyggnader för Cedervall arkitekter, och förklarar:
– Det är en väldigt lättrörlig process, till skillnad från vanliga byggprojekt där man skickar alla ritningar samtidigt. Vi delar upp leveransen på projekteringen, så det som ska byggas först beställs först och de ritningarna skickas först. Det innebär också att vi behöver skicka ritningar för moment som har lång leveranstid så som fönster väldigt tidigt. Annars klarar vi inte av att tillverka en skola på två månader.
Det var nära att tidsschemat sprack när en av leverantörerna blev hackad med så kallad ransomware, programvara som låser användarens datorer, vilket ledde till ett tillfälligt leveransstopp.
– Det stod aldrig helt still, men vi blev tvungna att tänka om och göra annat.
Hur arbetar ni för att få in arkitektoniska kvalitéer i de här modulbyggnaderna?
– Modulhus dras med dåligt rykte och jag kan hålla med om att byggnaderna inte är så roliga om de är enformiga. Men den finaste delen i mitt jobb är att hitta på smarta lösningar för att göra byggnaderna lite mer attraktiva, så att de ser ut som riktiga byggnader, säger hon och fortsätter:
– Vi levererar det kunden vill ha, men många vill inte investera i något som de ser som en ytterst temporär lösning på låt säga två år. Sedan blir det ofta längre tid som de här byggnaderna står kvar.
Gottsundaskolan har ett tillfälligt bygglov om fem år som kan förlängas och är planerad att stå kvar i cirka åtta år.
– Uppsala kommun har velat ha med en inredningsarkitekt och att en landskapsarkitekt ska arbeta utvändigt med den omgivande miljön. Det gör stor skillnad för intrycket och det är väldigt kul när man kan satsa så här på en finare miljö. Vi har tagit fram kulörer som har anknytning till miljön och nya möbler som är färgsatta utifrån skolans avdelningar.