Gå till innehållet

De nomineras till Trafikverkets arkitekturpris

Prisjuryn har nominerat anläggningar i olika skala.
– De visar hur transportinfrastrukturprojekt kan vara stommen i samhällsbygget, säger juryns ordförande Johan Folkesson.

En cykelväg på Gotland, en spårväg i Lund, en bro i Helsingborg och ett resecentrum i Bollnäs har nominerats till Trafikverkets arkitekturpris.

– De visar en bredd av vad god arkitektur inom transportinfrastruktur kan vara, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och juryns ordförande för andra året i rad.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut vartannat år av Trafikverket i samarbete med Sveriges Arkitekter och ska ges till en anläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Juryn ska också bedöma originalitet, innovationsvärde och mervärde för samhället. De projekt som är aktuella för bedömning ska ha invigts de senaste fem åren.

– Det har varit svårt med så breda krav. Vi behöver se att både processen och gestaltningen har fungerat. I år har vi också särskilt blickat framåt för att se hur projektet kan förvaltas och hur det kan påverka platsen i framtiden, säger Johan Folkesson.

Juryn har bedömt ett femton-tal förslag, både inkomna och juryns egna, först i ett urval genom att läsa och studera dem och sedan genom platsbesök. Under studieresorna passade juryn på att använda Trafikverkets egna konferenståg och att utnyttja restiden till jurysammanträden.

– De fyra projekten spänner från en enkel cykelväg till en miljardsatsning på spårväg, så möjligheterna till avtryck skiljer sig, men de har gemensamt att de visar hur transportinfrastrukturprojekt kan vara stommen i samhällsbygget, vare sig det är i tät stad eller på landsbygden.

 

De nominerade till Trafikverkets pris 2021 är:

Bollnäs resecentrum

Beställare: Bollnäs Kommun

Arkitekt: Sweco genom Elisabet Bergman, Deaa Maad, Johan Brandberg, Sara Wik, Hanna Wikström, Sara Nordström, Johanna Eriksson, Isabel Sundström.

Ur juryns motivering: ”Bollnäs nya resecentrum är inbjudande och tydligt. Det gamla stationshuset har fått en uttrycksfull flygel med stark identitet, som höjer statusen för kollektivtrafiken.  Genom ett enkelt tillägg i hållbara material, förankrat i lokal tradition, har man omvandlat en blåsig och otrygg plats till en generös värmestuga.”

Foto: Tim Meier

 

Väg 140 Klintehamn-Västergarn, ny gång- och cykelväg, Gotland

Beställare: Trafikverket

Arkitekt: Sweco genom Kristina Forssbeck Nyrot och Katarina Hawby m fl.

Ur juryns motivering: ”Med lyhörd iakttagelseförmåga och gedigen kunskap om byggande kan en väg passas in, på ett sätt som gör att det nya uppfattas som en självklar del av landskapet. Det har man lyckats med när gång- och cykelvägen söderut från Visby byggts ut från Västergarn till Klintehamn.”

Foto: Johanna Sundström

 

Spårväg Lund C–ESS

Beställare: Lunds kommun och Region Skåne.

Team och arkitekt: Lunds kommun: Pernilla von Strokirch, Clara Lundqvist, Anna Karlsson, Christoffer Lindskov. Atkins: Fredrik K Karlsson, Ola Gustavsson.

Ur juryns motivering: ”Arkitekterna har skickligt använt sig av spårvägen som ett grönt stadsbyggnadselement som knyter ihop gammalt och nytt och som redan har blivit ett självklart inslag i stadsbilden. Spårvägen återbrukar och omgestaltar befintliga gaturum och höjer de estetiska kvaliteterna utmed hela den arkitektoniska anläggningen.”

Foto: Johannes Alm (tv)  och Kristina Strand Larsson (th)

 

Varvsbron Helsingborg

Beställare: Helsingborgs Stad

Team och arkitekt: Ramboll Sverige AB, Stephen James, Henrik Undeland, Mikael Nummedal, Eric Eliasson, Jacob Toxen-Worm,Tore Lundmark m. fl.

Ur juryns motivering: ”Med sina mjuka och svängda former tar Varvsbron steget ut i Oceanhamnen, Helsingborgs nya urbana arkipelag. En föredömlig process, präglad av innovation och kreativitet, har resulterat i en väl gestaltad artefakt som samtidigt spänner bågen och visar vägen för stadens framtida stadsutveckling.”

Foto: Fredrik Rege

 

Juryledamöter för Trafikverkets pris 2021 är: Johan Folkesson, Torbjörn Suneson, Ulrika Knutson, Anna Lindell, Katarina Borg och Ingrid Alerås.

Sveriges Arkitekter administrerar priset och pristagaren presenteras på Arkitekturgalan den 7 april.

Mer att läsa