Nyheter

De gjorde verklighet av visionen att starta eget

1 december 2020

Sedan de pluggade arkitektur tillsammans i Schweiz för nästan 15 år sedan, har Sven Etzler och Tobias Forsgren närt drömmen om att en dag starta företag ihop. Coronaåret 2020 blev året det hände.

Annons
Foto Jonas Malmström

Sven Etzler och Tobias Forsgren har startat företaget Forsgren Etzler arkitekter efter över tio år som anställda.

– Vi lärde känna varandra och utvecklade vår gemensamma syn på arkitektur i Peter Zumthors studio i Mendrisio. Tanken att starta eget tillsammans har funnit sedan dess. Det är kanske inte den bästa tiden att starta kontor under en pandemi men allt annat stämde. Och vi har haft lite mer tid, har varit mycket hemma och hunnit fundera ordentligt.

Sven Etzler och Tobias Forsgren har båda över tio års erfarenhet från välrenommerade kontor: Johan Celsing arkitektkontor och Jägnefält Milton respektive Wingårdhs och White.

– Vi har jobbat på kontor och lärt oss yrket. Vi känner att vi kan ta oss an vilka projekt som helst som generalkonsulter, vi har den tryggheten, säger Sven Etzler.

Annons

– Man lär sig ju bara en liten del av yrket i skolan, resten måste man lära sig genom erfarenhet. Vi har jobbat som medverkande, handläggande och till slut ansvariga arkitekter inom alla olika typer av projekt. Vi känner båda att vi har en bra grund, säger Tobias Forsgren.

Det nya företaget fick en flygande start genom ett stort projekt med 100 bostäder i Nynäshamn.

– Beställarna kom till mig privat med det stora uppdraget. Jag tror att det är bra att starta företaget när man vet att man har något att börja med, säger Tobias Forsgren.

De driver verksamheten hemma i Midsommarkransen i södra Stockholm, där de också bor grannar.

– Tobias vardagsrum har blivit vårt gemensamma kontor. Skillnaden är inte så stor eftersom vi redan jobbat hemifrån sedan i mars. Men från 1 december har vi en lokal vid Mariatorget på Södermalm. Rullar allt på är det snart läge att anställa, säger Sven Etzler.

Sven Etzler och Tobias Forsgren om att ta steget till eget:
  • Det är väldigt roligt! Allt man gör får en annan mening när det är ens eget.
  • Det tar en hel del kraft.
  • Många nya frågor kommer upp: Vilka är vi och vilken är vår profil?
  • Man tänker mer på framtiden när man är egen. Tryggheten är den stora fördelen med att vara anställd – man kan leva lite mer i nuet då.
  • Våra gamla arbetsgivare har varit förstående. Men det var märkligt att vinka hej då till kollegorna på ett videomöte.
  • När vi väl fattat beslutet känns det väldigt självklart och rätt!

 

Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel