Nyheter

De förverkligar drömmen om en publik kontorslokal

12 augusti 2019

Kjellander Sjöberg i Malmö har flyttat från andra våningen i en industribyggnad till en butikslokal vid en gågata i centrala staden.
– Den nya lokalen öppnar för att arbeta på ett nytt sätt, säger Johan Pitura, kontorschef.

Annons
Foto Lars Jansson

Hans Willehader och Johan Pitura driver publika evenemang i Kjellander Sjöbergs nya lokal på Engelbrektsgatan i Malmö.

Kjellander Sjöberg driver sedan tidigare eventet Think tank där de fyra gånger om året bjuder in talare inom olika ämnen. Med den nya butikslokalen ökar kontoret sin satsning på diskussion och dialog genom att en gång i månaden bjuda in till Shop talks.

– Vi bjuder in folk från olika verksamhetsområden för att diskutera ett aktuellt ämne över frukost en timme före jobbet, säger Johan Pitura.

Sedan flytten har de hunnit med två Shop talks, ett om vad konst kan göra för staden och ett om den tillåtande gatan. Diskussionerna är informella och det görs ingen dokumentation.

Annons

– Det ska vara enkelt och lustfyllt med låga trösklar för att delta. Dels fungerar det som utbildning för oss själva, att vi får input i vår egen dialog. Samtidigt tänker vi att om vi kan stödja en allmän diskussion, kommer det att leda till bättre projekt. Det finns jättemånga olika människor och yrkesgrupper som vill diskutera arkitektur och stadsbyggande men få mötesplatser. Nu är vi en sådan mötesplats, säger Johan Pitura.

I den nya publika lokalen kommer de även att låta olika curatorer arrangera utställningar. Kontorets tio medarbetare sitter en halv trappa upp och i källaren finns modellverkstad. Utanför ett av de stora skyltfönstren har de byggt en träbänk.

– Den har snabbt blivit kvarterets naturliga mötesplats. Vi brukar säga att om man sitter där tillräckligt länge så kommer någon från kontoret ut och bjuder på kaffe. Det är ett lätt sätt för oss att träffa människor. Det är nog många arkitektkontors dröm att ha någon form av kaféfunktion, säger Johan Pitura.

Kjellander Sjöberg har tagit över lokalen i Malmö efter Stockholms auktionsverk. Foto: Lars Jansson

Kommande diskussionsämnen hos Kjellander Sjöberg i Malmö:
  • Staden, musik och ljud
  • Journalistik och arkitektur
  • Levande detaljplaner
  • Politik och stadsbyggnad

 

Annons

Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel