Gå till innehållet

De får årets Pritzkerpris

De två irländska arkitekterna Yvonne Farrell och Shelley McNamara får årets Pritzkerpris.
– De visar en djup relation till lokala situationer samtidigt som de bevarar ärligheten i sitt arbete, skriver Pritzker-juryn.

Pritzerpriset som delas ut av Hyatt Foundation är ett av världens mest prestigefyllda priser inom arkitekturen. I år tilldelas det de irländska arkitekterna Yvonne Farrell och Shelley McNamara för deras ”oupphörliga engagemang för arkitektonisk kvalitet, deras ansvarstagande mot omgivningen, deras förmåga att vara kosmopolitiska samtidigt som de omfamnar det unika på varje plats de arbetar, för alla dessa skäl och många fler”, skriver Pritzkerjuryn i sin motivering.

– Inom vår typ av praktik har vi ofta kämpat med att hitta plats för att implementera värden som humanism, hantverk, generositet med hänsyn till varje plats och sammanhang vi har arbetat i. Därför är det väldigt glädjande att vi och vår praktik får detta erkännande för arbete vi har gjort under lång tid, kommenterar Shelley McNamara tilldelningen i ett pressmeddelande.

Universitetscampus i Lima, Peru, ligger på en utmanande tomt där den vertikala byggnaden svarar både på platsen och klimatet genom att utnyttja havsvinden som ventilation.

Yvonne Farrell och Shelley McNamara har varit verksamma både som arkitekter och pedagoger sedan 1970-talet. De etablerade Grafton Architects 1978 i Dublin där de sedan dess har bott och verkat. På över 40 år har de genomfört nästan lika många projekt, på Irland, i Storbritannien, Frankrike, Italien och Peru. År 2018 var de kuratorer för den internationella arkitekturbiennalen i Venedig.

Juryn lyfter fram arkitekternas lyhördhet för geografi, klimat och natur i sina projekt och hur de bidrar till hållbarhet och svarar mot lokala behov.

– Samarbetet mellan Yvonne Farrell och Shelley McNamara representerar en verklig sammankoppling mellan jämlika parter. De visar en otrolig styrka i sin arkitektur och en djup relation till lokala situationer samtidigt som de bevarar ärligheten i sitt arbete”, skriver Pritzkerjuryn.

Mer att läsa