Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

De blir konstnärliga ledare för Luleå­biennalen

Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida har valts till konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2024.

De två konstnärliga ledarna har valts ut för att samarbeta och kurera Luleåbiennalen 2024 som kommer att ha arkitektur och konst som övergripande tema. Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida har samarbetat sedan 2018 i bland annat Nederländerna, Brasilien och Kamerun. De blir nu de första konstnärliga ledarna i biennalens historia som är baserade utanför Sverige.

Aude Christel Mgba är curator och konsthistoriker baserad i Kamerun och Nederländerna. Bruno Alves de Almeida är curator och arkitekt baserad i Nederländerna och lärare vid Designhögskolan i Eindhoven. De bjuds in att ge nya perspektiv på frågor som formar regionen.

– Vi känner oss starkt dragna till Norrbotten, en region som står inför en mångbottnad förändringsprocess, säger Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida i ett pressmeddelande.

Urvalsjuryn anser att duon i sina tidigare projekt närmat sig det platsspecifika och transdisciplinära på innovativa sätt och att de på ett intressant sätt inkluderar offentliga platser som en del av utställningsrummet.

– Jag ser fram emot att följa de konstnärliga ledarnas arbete med nästa upplaga av Luleåbiennalen som kommer att erbjuda flera nya grepp, säger Maria Ragnestam, verksamhetsledare för Konstfrämjandet Norrbotten och jurymedlem, i pressmeddelandet.

I juryn som bedömde ansökningarna att bli konstnärlig ledare satt bland andra även Kieran Long, överintendent på Arkdes, samt Katya García-Antón, chef för Nordnorsk Kunstmuseum.

Luleåbiennalen 2024 äger rum 2 mars–26 maj 2024.

Mer att läsa