Nyheter

De bjuder in invånarna att bli trädgårdsmästare

11 maj 2021

Studio Ossidiana, baserade i Rotterdam, gör årets Utomhusverket på Arkdes. Installationen som består av en serie publika trädgårdar invigs den 4 juni.
– Installationen kan ses både som en karta över olika markmaterial och som en karta för orientering i tid och rum, säger Giovanni Bellotti.

Annons
Foto Loes van Duijvendijk

Studio Ossidiana som grundades av arkitekterna Alessandra Covini och Giovanni Bellotti 2015 gör årets Utomhusverket på Arkdes. James Taylor-Foster är utställningskurator.

Arkdes introducerade idén om en sommarfestival och en utomhusutställning förra året. I år har Studio Ossidiana haft i uppdrag att skapa Utomhusverket på Exercisplan framför Arkdes entré.

– Vår idé handlar om att se stadens invånare som trädgårdsmästare på publika platser. Installationen ska uppmuntra till att gräva, undersöka och förändra. Trädgården kan också vara en plats för ritualer, den kan fungera som scen för evenemang och som mötesplats. säger Giovanni Bellotti på Studio Ossidiana.

Trädgårdens ram gjuts i en egenutvecklad terrasso-teknik. I gruset innanför gömmer sig snäckor och i en damm planteras vattenväxter. En instängslad trädgård ger plats för växter och fåglar.

Annons

Utomhusverket ska bestå av en serie trädgårdar som överlappar varandra. Den yttre ramen är formad som en schäslong runt ytor med olika markmaterial. Plats ges till fåglar i en instängslad trädgård och på svajande fågeltorn. En tårtbit av betong skär in i den större rundeln och lämnar skuggor som anger solens position.

– Installationen kan ses både som en karta över olika markmaterial och som en karta för orientering i tid och rum, säger Giovanni Bellotti.

I oktober började samarbetet  med Arkdes och hittills har alla möten, även med konstruktörer, skett digitalt. Men i slutet av maj kommer Giovanni Bellotti och Alessandra Covini till Stockholm för att vara med i slutförandet av arbetet.

– Det har varit svårt att koordinera arbetet på distans och vi brukar ofta jobba väldigt nära våra konstruktörer. Nu får vi äntligen vara på plats när alla delar ska sättas samman som ett pussel, säger Giovanni Bellotti.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel