Nyheter

David Chipperfield besviken på beslutet om Nobel center

14 november 2018

Den nya majoriteten har nu dragit tillbaka överklagandet för Nobel center.
Arkitekten David Chipperfield är kritisk till beskedet och menar att byggnaden borde uppföras på Blasieholmen:
”Vi är därför extremt besvikna på det här beskedet”, skriver han i en kommentar.

Annons
Annons

En av illustrationerna av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm, ritat av David Chipperfield.
Illustration: TMRW/Nobelhuset AB

I maj beslutade mark- och miljödomstolen att detaljplanen för Nobel center skadade riksintresset. Följden blev att domstolen upphävde Stockholm stads detaljplan. Därefter har Stockholms stad överklagat domen och meddelades i slutet av oktober prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen.

Sedan dess har den nya grönblåa politiska majoriteten gjort klart att man inte stöder planerna på ett Nobel center på Blasieholmen. På kommunstyrelsens möte på onsdagen drogs överklagan tillbaka formellt.

David Chipperfield. Foto: Henric Lindsten

Annons
Annons

David Chipperfield och hans företag, som står bakom Nobel center-förslaget, beklagar beskedet. Den brittiske arkitekten påminner om att arbetet pågått i dialog med staden under fem år och skriver:

”Vi är därför extremt besvikna på det här beskedet. Visionen och syftet för ”Nobelhuset” som ett center för dialog, debatt och förståelse har fått enormt stöd för både sin internationella och lokala betydelse, och vi tror att Blasieholmen är en lämplig plats för något som har en sådan medborgerlig betydelse. Även om vi har förståelse för att den något försummade platsen har ett sentimentalt värde bland stockholmarna, så är vi övertygade om att det är en lämplig plats. Vi hoppas att diskussionen fortsätter och att det går att hitta en acceptabel lösning för Nobel center”

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsråd i Stockholms stad, berättar att han nu kommer driva på för att hitta en annan plats till byggnaden:

”Vi kommer nu att tillsammans med Nobelstiftelsen söka en ny placering för Nobel center inom Stockholms stad. Nobel centers verksamhet är viktig för staden och landet. Staden kommer därför att prioritera arbetet för att hitta en ny plats”

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel