Gå till innehållet

Dansk vinst om väderskydd i Göteborg

Gottlieb Paludan architects tog hem första pris i tävlingen om väderskydd och hållplatser i Göteborg. Juryn lyfter elegansen i träarkitekturen.

Tävlingen, utlyst av Västra Götalandsregionen, genomfördes i två steg. Det första var att ta fram ett övergripande gestaltningsförslag och sedan utveckla och fördjupa idéerna utifrån juryns medskick.

Vinnare blev slutligen danska kontoret Gottlieb Paludan architects med förslaget Vänta under trädet. Juryn lyfter fram den höga innovationsgraden i användningen av trä, lättheten i utformningen och kombinationen av trä och glas.

”I förslaget ser juryn nytänkande genom valet av trä som har tillåtits genomsyra gestaltningen för de nya slanka och eleganta väderskydden och hållplatserna”, skriver juryn i sin motivering.

Bakgrunden till tävlingen är att det sammanhängande stadsområdet Göteborg, Mölndal och Partille växer och förtätas. Konceptet för väderskydd och hållplatser ingår i ett strategiskt planeringsdokument, Målbild Koll2035 som beskriver att för en hållbar stadsutveckling behöver kollektivtrafiken vara attraktiv.

Mer att läsa