Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Dansk seger i tävling om elstationer

Ellevios arkitekttävling om teknikbyggnader för elstationer i Stockholm vanns av det danska arkitektföretaget Gottlieb Paludan architects.

Elnätsföretaget Ellevio har genomfört en arkitekttävling för att få fram innovativa förslag på hur en nätstationsbyggnad kan se ut i en storstad. Vinnare blev det danska arkitektföretaget Gottlieb Paludan architects med förslaget Att smälta in. Juryn ser i förslaget en gestaltning som både kommunicerar att den är en teknikbyggnad och anknyter till ett formspråk karaktäristiskt för Stockholm.

”Byggnaden är elegant med ett rundat uttryck som uppfattas som urbant och kan smälta in väl i de många skiftande miljöer där nya nätstationer kommer att placeras”, skriver juryn i sin motivering.

Bakgrunden till tävlingen är att elnätsinfrastrukturen i Sverige ska byggas ut och moderniseras och det finns en önskan om att arkitekturen ska smälta in bättre i stadsbilden än i dag. I tävlingsuppgiften ingick bland annat att visa hur teknikbyggnaden skulle fungera på fyra utvalda platser i Stockholm. Byggnaden ska också kunna serieproduceras och anpassas för att byggas samman med annan infrastruktur.

– I kölvattnet av den rusande elektrifieringen dubbleras Stockholms elanvändning de kommande 20 åren. Att elinfrastrukturen passar in i stadsbilden är avgörande för att skapa acceptans och förståelse för elens roll i samhället, säger Saira Aladdin, nätchef för Stockholm på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Om tävlingen

Ellevio anordnade projekttävlingen Teknikbyggnad för nätstation i samarbete med Sveriges Arkitekter och Stockholms stad.

Tävlingen genomfördes i flera steg. Efter en prekvalificeringsprocess i augusti 2022 bjöds åtta team in till tävlingens första steg. Till steg två valdes fyra team ut för fortsatt tävlan.

Juryn bestod av representanter från Ellevio, Stockholms stad och Sveriges Arkitekter: Magnus Lommerdal, Johanna Walterson, Helena Wessberg, Niklas Karlsson, Helena Glantz, Pye Ehrström Aurell och Jonas von Euler-Chelpin.

Mer att läsa