Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Chipperfield får rita Nobelcentret i Stockholm

Berlinbaserade David Chipperfield, som vann arkitekttävlingen om Nobel Center på Blasieholmen år 2014, har nu fått i uppdrag att rita ett nytt Nobelcenter vid Slussen.

David Chipperfield vann arkitekttävlingen om Nobel Center på Blasieholmen år 2014 men i maj 2018 upphävde Mark- och miljödomstolen detaljplanen bland annat på grund av att den bedömdes skada riksintresset för kulturmiljövården. I och med valet samma höst lovade den nya majoriteten i Stockholm att inte gå vidare med de ursprungliga planerna utan istället hitta en ny tomt för Nobelcentret.

Det var i februari år 2020 som stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm och Nobelstiftelsen presenterade att Slussen blir den nya tomten för ett nytt Nobelcenter. Då var det ännu oklart vem som skulle få i uppdrag att rita byggnaden.

Men vid en presskonferens på onsdagen avslöjades att det nu blir David Chipperfield architects som får uppdraget.

– Detta är en av världens mest välrenommerade arkitektkontor, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen som också konstaterar att David Chipperfield är väl insatt efter turerna kring det förra projektet.

Nobelstiftelsens huvudbudskap vid onsdagens presskonferens var att en donation på 1,2 miljarder kronor från stiftelserna Erling-Persson samt Knut och Alice Wallenberg nu har säkrat finansieringen av projektet. Planerad byggstart är år 2026.

Mer att läsa