Nyheter

Byttan i Kalmar får ett vinnande väderskydd

15 november 2019

Rundlöf Björling arkitektur har vunnit en snabb tvåstegstävling om ett nytt väderskydd för restaurangbyggnaden Byttan i Kalmar stadspark. Detta efter vårens rabalder om ett svartbygge intill den modernistiska pärlan ritad av Sven Ivar Lind.

Annons
Annons
Illustration Rundlöf Björling

Rundlöf Björling arkitekturs vinnarförslag har mottot Kors i taket!. Restaurangbyggnaden Byttan från 1939 ligger granne med Kalmar konstmuseum från 2008.

– Det är roligt att kommunen tagit tillfället i akt att se över utemiljön framför Byttan som en helhet. Alla platser behöver lite kärlek emellanåt, säger Kia Björling på vinnarkontoret Rundlöf Björling i Göteborg.

Det var i våras som ett 40-tal arkitekter i Kalmar samlades till ett upprop mot restaurangidkaren Park Herminas okänsliga svartbygge av ett skärmtak över uteserveringen vid den anrika bygganden från 1939. Och kommunens samhällsbyggnadsnämnd gick på arkitekternas linje och ålade restaurangverksamheten att ta bort skärmtaket och återställa marken.

Den tävling som kommunen sedan arrangerade hade som syfte att få fram ett förslag på nytt väderskydd ”med god gestaltning och som gör minsta möjliga ingrepp i byggnad och mark”.

Annons
Annons

– Vi har tittat mycket på Sven Ivar Linds gamla ritningar och har velat återskapa kontakten mellan Byttans uteservering och parken, så som det ursprungligen var tänkt, säger Kia Björling.

Viktigt var att inte störa de karaktäristiska valven på den ursprungliga byggnaden och inte heller vyn från Byttan mot Kalmar slott.

Vinnarförslaget är en stålkonstruktion med smäckra pelare och ett varmförzinkat gallerdurkstak. Gallerdurken är infäst på en konstruktion ovanför för att ge det lätta intrycket. Illustration: Rundlöf Björling

– Det kändes bra att hitta en lätthet och en organisk form anpassad efter de ut- och inblickar som krävs, säger Kia Björling.

Samtidigt säger hon att alla tidigare uppförda byggnader i stadsparken varit ”modiga tillägg”. Intill Byttan ligger till exempel Tham och Videgårds Kasper Salin-prisade konstmuseum från 2008.

– Vi har tittat mycket på gamla ritningar men väderskyddet ska vara ett tydligt tillägg från idag, säger Kia Björling.

Annons
Annons

Ett tiotal arkitektkontor kände sig manade att delta i tvåstegstävlingen om det nya väderskyddet. Förutom Rundlöf Björling var det Wingårdhs, Sandell Sandberg och Okidoki arkitekter som valdes ut till slutomgången.

Den regntäta delen av yttertaket är indragen så att den inte syns framme vid kanten – ytterligare ett sätt att få taket att upplevas ännu lättare än det är. Längs takets kant finns en skena som möjliggör att dra för ett tillfälligt vindskydd av tyg. Illustration: Rundlöf Björling

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel