Nyheter

Byggnad i återvunnet tegel vann i Kävlinge

20 januari 2020

Sunnerö architects har med projektet Pilevall vunnit den inbjudna tävlingen om kvarteret Exporten 44 i Kävlinge.

Annons
Annons
Illustration Sunnerö Architects

”Med sin gedigna och vackra tegelarkitektur utstrålar förslaget Pilevall kvalitet. En sammanhållen byggnadskropp mjukas upp av raffinerade indrag och utskjutningar och blir ett fint stadsmässigt tillskott på platsen”, skriver juryn i sin motivering.

Strax Norr om Malmö ligger kommunen Kävlinge, där det kommunala fastighetsbolaget KKB är med och utvecklar den nya stadsdelen Stationsstaden, i vilken Exporten 44 utgör ett av projekten. Sunnerö architects vinnarförslag heter Pilevall och ska bli ett 11 000 kvadratmeter stort bostadskvarter. Förslaget innehåller en större byggnad och en kortare radhuslänga, samt en innergård. De två husen ska få fasader i återvunnet tegel och ha plats för 118 lägenheter i varierande storlek. Både Skåne och Kävlinge har en stark tegeltradition och tanken är att materialvalet ska ge en tydlig lokal anknytning, medan balkongräcken i flätad pil ska bidra som ett nytt element i Kävlinge.

– Den som närmar sig byggnaden ska kunna se en tydlig detaljering och få upplevelsen av ett väl omhändertaget hus. Med återvunnet tegel hoppas vi slippa bränna så mycket nytt, säger Anna Sunnerö, vd på Sunnerö architects.

I sitt slututlåtande skriver juryn att bostadskvarteret, som kommer ha sin västra sida tätt intill järnvägsstationen i Kävlinge, ska utmärkas av hög kvalitet och bidra med att skapa en ny identitet till Kävlinge. Arkitekturen får gärna vara lite kaxig, enligt juryn.   

Annons
Annons

– Vår byggnad vågar vara stor. Den är robust och tar för sig. Det har också varit viktigt för oss att den ska utstråla kvalitet och vara vacker, eftersom den kommer att fungera som entréplats både för Kävlinge och för den nya stadsdelen, säger Anna Sunnerö och tillägger: 

– Pilevall ska vara ett socialt hållbart projekt. Därför har det varit viktigt att få med flera olika typer av bostäder, så att många olika människor ska ha möjlighet att bo på sammas ställe, säger Anna Sunnerö.

Byggnadshöjden trappas ner från västra delen mot järnvägen till östra delen mot den nya bebyggelsen i Stationsstaden. Illustration: Sunnerö Architects

I projektet har också Urbio landskap ingått och stått för arbetet med gården och mötet med gatorna.

Övriga förslag i tävlingen var Tripp trapp-huset av Liljewall och Naboe av BSK arkitekter.

Annons
Annons

Anton Andersson

Gå till nästa artikel