Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Brittisk byggworkshop kommer till Dalsland

Det började med en längtan efter att få arbeta med händerna och några överblivna stockar på en bakgård. Tretton år senare har sommarprojektet utvecklats till en slags minifestival för brittiska arkitekturstudenter. För första gången drar de nu utomlands - till den dalsländska skogen.

Workshoppen ”Studio in the woods” kommer i början av juli att samla uppemot 150 internationella och svenska studenter i Dals Långed. Uppgiften är att fritt designa och bygga träkonstruktioner tillsammans med lokala hantverkare och professionella handledare, allt inom loppet av fem dagar.

– Vi diskuterar, ritar och bygger, har konflikter, skrattar, äter och dricker. För många är det första gången de själva ska bygga och sedan inser att deras idé inte ens går att skruva ihop, skrattar handledaren Je Ahn, arkitekt på Studio Weave, som tillsammans med den kände arkitekten Piers Taylor från Invisible studio kommer att delta i workshoppen.

Ett av de övergripande syftena är att få in praktisk erfarenhet i teoritunga arkitektur- och formutbildningar. Det är viktigt att skapa insikt i samspelet mellan att rita och konstruera menar Je Ahn.
– Studio in the Woods är unikt eftersom alla tvingas så att säga tänka med sina händer. Det är också nyttigt att förstå hur mycket som går att åstadkomma på kort tid genom att samarbeta och dela idéer och kunskap.

Bakom initiativet att få Studio in the woods till Sverige står det lokala utvecklingsrådet, inkubatorn Mötesplats Steneby och landskapsarkitekten Luka Jelusic, lärare vid HDK Valand-Steneby i Dals Långed. Det är tredje gången de arrangerar ett sommar-event med internationella gästspel.

–  Mitt mål är att öppna upp utbildningarna så att studenter och lokalbefolkning tillsammans utvecklar det omgivande samhället, säger Luka Jelusic. Genom att det kommer människor utifrån så kommer de också med nya och andra perspektiv. För studenterna blir det även en konkret övning i att involvera “slutanvändarna”, dvs de som ska bo, använda och leva med projekten.

När vi hörs några dagar senare apropå det nya coronaviruset och dess följdeffekter påpekar Luka Jelusic att planeringen av workshoppen fortsätter om än med ett annat fokus.
– Vi förbereder det som går och följer noga vad om händer framöver.

Fotnot: Den som är intresserad av arrangemanget kan kontakta Dals Långeds utvecklingsråd via vwww.langedslife.com

Mer att läsa