Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Borlänge-arkitekten tar omröstningen med ro

Borlänge har utsetts till landets fulaste stad av medlemmar i Arkitekturupproret.
Arne Ludvigsson – Borlänges stadsarkitekt i 30 år – tar utnämningen med ro:
– Man får ta det för vad det är, säger han.

Arkitektu­rupprorets 35 000 Facebook-medlemmar har korat landets fulaste stad i en öppen omröstning. På måndagen meddelade föreningen resultatet. Av 6 666 röster hade 1 007 gått till Borlänge i Dalarna – drygt 200 fler än tvåan Västerås.

– Är det nu jag ska begå harakiri på Sveatorget? skämtar Arne Ludvigsson som var stadsarkitekt i Borlänge mellan 1986 och 2016.

Resultatet från omröstningen blev en riksnyhet. Själv ser Arne Ludvigsson omröstningen som ett inlägg i debatten om klassisk kontra modernistisk arkitektur.

Arne Ludvigsson

– Det är väl inte smickrande att bli utsedd till det fulaste som finns. Men jag tar det inte så allvarligt. Däremot är det intressant att så många är intresserade och tycker till. Man får ta det för vad det är. I princip är det samma diskussion i Stockholm med Nobelmuseum. Om vi ska vara självkritiska som arkitekter så tycker jag att vi har varit för dåliga på prata igenom det här ordentligt, säger Arne Ludvigsson.

Vinnarstaden får, enligt Arkitekturupproret, motta försköningsförslag ritade av studenter vid INTBAU – en organisation som främjar klassisk arkitektur.

– Det finns ingen anledning att tacka nej till förslaget. Finns det någon som är beredd att lägga ner jobb och möda, så varsågod säger jag! kommenterar Arne Ludvigsson.

RESULTATET I OMRÖSTNINGEN

6 666 personer deltog i omröstningen som arrangerades via Arkitekturupprorets facebook-sida.

Här är de tio städer som fick flest röster:

1. Borlänge (1007 röster)

2. Västerås (779 röster)

3. Hässleholm (319 röster)

4. Umeå (268 röster)

5. Karlskoga (259 röster)

6. Södertälje (227 röster)

7. Flen (180 röster)

8. Borås (163 röster)

9. Ljungby (148 röster)

10. Bollnäs (141 röster)

Mer att läsa