Nyheter

Biomedicum i Solna får Mipim-pris

16 september 2020

Forskningsbyggnaden Biomedicum i Solna har vunnit Mipim Awards 2020. Byggnaden, ritad av CF Möller och Nyréns, var det enda svenska projektet som var nominerat till fastighetsmässan i Cannes i år.

Annons
Foto Jean-Baptiste Béranger

Biomedicum i Solna stod klart år 2018. Arkitekt: CF Möller. Inredningsarkitekt: Nyréns arkitektkontor.

Fastighetsmässan Mipim i Cannes ställdes in i våras på grund av coronapandemin men priset Mipim Awards delades ut vid ett fastighetsevent i Paris den 15 september.

Då stod det klart att Biomedicum i Solna, ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid Karolinska Institutet, tog hem priset i kategorin för vårdbyggnader.

Huset är ritat av CF Möller architects. För inredningsarkitekturen står Nyréns arkitektkontor.

Annons

– Vi är väldigt glada att Biomedicum får detta fina erkännande. Uppdraget har från början till slut präglats av ett tätt samarbete mellan alla inblandade aktörer, säger Malin A Sjödahl, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Nyréns i ett pressmeddelande.

Biomedicum har elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för experimentell forskning. Tanken med byggnaden är att främja interaktion, nya samarbeten och utbyte när flera vetenskapliga discipliner samlas. Byggherren Akademiska Hus kallar byggnaden, med sin totalyta på 65 000 kvadratmeter, för sitt enskilt största byggprojekt någonsin.

Laboratorium i Biomedicum. Inredningsarkitekt.Nyréns arkitektkontor. Foto: Mathias Nero

 

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel