Beslutet: Arkdes ska avvecklas
Trots massiv kritik går regeringen vidare med museisammanslagningen. Arkdes och Statens konstråd uppgifter ska överföras till Moderna museet – och därefter ska de två myndigheterna avvecklas.

Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm inryms bland annat i nybyggnaden från 1997 av Rafael Moneo.
1 januari nästa år ska Moderna museet ta över Statens konstråds och Arkdes uppgifter, som ska avvecklas som myndigheter.
Det är sammanlagt tre beslut som fattades av regeringen på onsdagen 28 maj, säger Karin Nilsson, tillförordnad överintendent på Arkdes.
– Det första är att Moderna museet ska förbereda för ett inordnande av Arkdes och Statens konstråd. Och så är det två till, om att Arkdes respektive Statens konstråd ska avveckla sina myndigheter.
Syftet med sammanslagningen är enligt regeringen att få till ”synergieffekter” och en mer ”robust” myndighet.
– Vi tror på att det här kommer att bli en kraftsamling för att ge ännu starkare publikupplevelser, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) till SVT Nyheter.
Ministern och statssekreterare Karin Svanborg Sjövall meddelade beslutet för anställda på myndigheterna under en träff på Moderna museet på onsdagen.
– Det var en ganska kort träff, på 20 minuter, säger Karin Nilsson.
Enligt regeringen ska Statens konstråds och Arkdes samtliga uppgifter överföras till den nya myndigheten. Hur vägen ser ut framåt är inte helt klart. Enligt Karin Nilsson ska cheferna för Moderna museet, Statens konstråd och Arkdes talas vid inom närtid, troligtvis på fredag.
Flera frågor kvarstår. Hur den nya myndighetens instruktion ska se ut, hur stor budget den ska ha, vad som händer med personalen och vilken sorts myndighet det ska bli är ännu inte beslutat.
Regeringen väntas återkomma med fler detaljer till hösten.
– Vi ska återkomma till Kulturdepartementet om eventuell påverkan på ekonomi och personella resurser, säger Karin Nilsson.
Vet man om det innebär en mindre budget?
– Nej, kulturministern sa att samtliga uppdrag ska överföras och att syftet inte är att dra ner på ekonomin.
I dagsläget arbetar omkring 130 personer på Moderna museet, 20 på Statens konstråd och 45 på Arkdes.
Vad säger personalen?
– De är oroliga, naturligtvis. Och vi är alla överens om att vi ska försöka bibehålla Arkdes goda verksamhet som vi är väldigt stolta över, säger Karin Nilsson.
Sammanslagningen bygger på en utredning av Thomas Pålsson, som presenterades i januari i år. Den fick hård kritik i remissvaren. De allra flesta motsatte sig en ihopslagning, och flera svarande pekade på brister och felaktigheter i utredningen.
Bland annat har det funnits en oro för att arkitektur, form och design-området ska påverkas negativt när allt hamnar under Moderna museets paraply. Även Sveriges Arkitekter motsätter sig en hopslagning.
– Det nästan alla är överens om är att utredningen är under all kritik. Den är full av faktafel och frågorna är inte belysta nog för en sådan omsvängning, sa förbundsdirektör Tobias Olsson till Arkitekten apropå remissrundan.
Arkdes var också emot en sammanslagning.
Vad tänker du om att de går vidare trots kritiken?
– Kulturministern sa att kritiken inte är beslutsgrundande, utan det är regeringen som tar beslut, säger Karin Nilsson.
En fråga som diskuterats är vad som händer med Arkdes så kallade praktiknära forskning. Under åren har de beställt och handlett forskningsprojekt på olika håll i landet, inom ramen för Gestaltad livsmiljö-politiken.
Enligt Karin Nilsson ska det uppdraget finnas kvar.
– Kulturministern nämnde faktiskt det specifikt. Uppdraget med den praktiknära forskningen ska föras över till den nya myndigheten, säger hon.
Kulturminister Parisa Liljestrand har svarat på Arkitektens fråga varför de går vidare med sammanslagningen trots den hårda kritiken via sin pressekreterare:
”Vi föreslår nu en förändring som vi tror kommer att gynna medborgarnas möte med konst och kultur, både på museet på Skeppsholmen i Stockholm och i offentliga miljöer runtom i landet. I det fortsatta arbetet kommer regeringen att beakta både utredningens förslag samt remissinsansernas synpunkter”, skriver Parisa Liljestrand.