Gå till innehållet

Beslut på Sacos kongress: Mångfald införlivas i allt påverkansarbete

Sveriges Arkitekters motion om mångfald och likabehandling fick bifall på akademikernas centralorganisation Sacos kongress på torsdagen.
– Det kommer nu att inkluderas i allt påverkansarbete från Saco, säger förbundsdirektör Tobias Olsson som på samma kongress valdes in i Sacos styrelse.

På årets Saco-kongress valdes Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson in i Sacos styrelse. I den rollen ska han arbeta med Saco som helhet och inte enbart driva Sveriges Arkitekters intressen.

– Jag tror att jag kan bidra med min kunskap från ett litet förbund som har vuxit mycket de senaste tio åren och som har haft stor framgång i sitt politiska påverkansarbete, särskilt med utformandet av en ny arkitekturpolitik, Gestaltad livsmiljö, säger Tobias Olsson.

Konsultnäringen växer inom alla akademikerförbund och Tobias Olsson tror att det blir en viktig facklig fråga framöver.

– Jag tar med mig erfarenheterna av att arbeta med ett förbund som till större delen består av småföretag med konsulter inom ett kreativt och kunskapsintensivt yrke. Dessutom kommer förändringarna av lagen om anställningsskydd, Las, bli en stor fråga för Saco framöver, säger han.

Tobias Olsson tror också att hans arbete i Sacos styrelse är bra för Sveriges Arkitekters medlemmar.

Tobias Olsson, nyvald ledamot i Sacos styrelse.

– Ett av de mål som beslutades på Sveriges Arkitekters stämma var att prioritera den fackliga verksamheten. Det arbetet får skjuts av att jag nu sitter i Sacos styrelse, jag får större insyn i det fackliga arbetet under omställningsarbetet kring Las.

Anna Leonsson från Sveriges Arkitekters styrelse och Linnéa Hannell från Sveriges Arkitekters studentorganisation var förbundets ombud på kongressen och röstade om beslut. De la fram Sveriges Arkitekters motion om ett tillägg i Sacos samhällspolitiska program, från att betona enbart jämställdhet mellan könen till att också omfatta mångfald, inkludering och likabehandling. Kongressen beslutade att bifalla motionen.

– Det innebär att mångfaldshetsfrågor nu kommer att ingå i Sacos samhällspolitiska program och i allt påverkansarbete som remissvar och debattartiklar, säger Tobias Olsson.

Under kongressen togs också beslut om att Lärarförbundet, med över 230 000 medlemmar, går från TCO till Saco.

– Det är välkommet. Saco blir starkare och får mer resurser och det ger mer makt och inflytande i de gemensamma frågorna, kommenterar Tobias Olsson.

Mer att läsa