Nyheter

Bengt Isling får kunglig medalj

6 november 2019

Mångfaldigt prisbelönta landskapsarkitekten Bengt Isling får den kungliga Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.
– När man ser listan på vilka som fått medaljen tidigare känns det otroligt hedersamt, säger han.

Annons
Foto Nyréns arkitektkontor

Bengt Isling tar emot Prins Eugen-medaljen vid en kunglig ceremoni torsdagen den 7 november.

Prins Eugen-medaljen har delats ut sedan 1945 och har fem gånger tidigare givits till en landskapsarkitekt. Senast var det när Thorbjörn Andersson fick den år 2008 och innan dess, år 1992, var det Per Friberg. Ytterligare bakåt i tiden finns Sven Ingvar Andersson 1988, Walter Bauer 1984 och danska C. Th Sörensen 1972.

– Jag är ganska överraskad men känner mig glad. Att vara en i det gänget är fantastiskt, säger Bengt Isling.

Samtidigt vill han framhålla att det i alla hans projekt finns fler arkitekter och landskapsarkitekter som bidragit till att de blivit lyckade.

Annons

– Det ensamma geniet är en lite tröttsam berättelse. Jag vill betona lagarbetet där jag ofta fått uppskattning för mitt sätt att vara lagledare, säger Bengt Isling.

Han har tre gånger belönats med Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur, Siena-priset. Detta för Stockholmsprojekten Starrbäcksängens park (1992), Norra Bantorget (2009) och Hornsbergs strandpark (2012).

– Jag har haft turen att få arbeta med bra, långsiktiga projekt genom att mitt kontor Nyréns har ett bra samarbete med olika uppdragsgivare, särskilt Stockholms stad, säger Bengt Isling som jobbat på Nyréns arkitektkontor sedan 1987.

Bland hans pågående projekt finns arbetet som slottsarkitekt i Hagaparken, projektering av ett vinnande tävlingsförslag för Slottsskogsvallen i Göteborg, detaljplanearbete för Slakthusområdet i Stockholm och en ombyggnad av Kärrtorps torg som nyss startat.

Han har inga illusioner om att den kungliga medaljen kommer att innebära att det börjar strömma in nya förfrågningar och uppdrag.

– Det fungerar ju inte så idag. Det som gäller är att ha ramavtal med kommunerna eller få uppdragen genom en arkitekttävling. Men jag behöver energi för att jobba och att få pris ger mig energi. Jag kommer att hänga medaljen på väggen, titta på den ibland och bli glad för att någon sett vad jag gjort, säger Bengt Isling.

Annons

Hornsbergs strandpark, ritad av Nyréns arkitektkontor genom Bengt Isling, vann Siena-priset för bästa landskapsarkitektur år 2012. Foto: Åke E:son Lindman

 

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel