Gå till innehållet

Behovet av bostadsnära natur ökade under pandemin

Boende i storstadsregionerna värdesätter att ha parker och naturstråk nära hemmet och denna önskan har ökat det senaste året. Det visar en studie som genomförts av analys- och teknikföretaget WSP.
– Om politiker kan se att det finns en folklig opinion för mer stadsgrönska kan de vara villiga att satsa mer på den, säger Freija Carlstén som lett studien.

Vad har ni sett i studien?

– Vi ser att behovet av natur nära hemmet har ökat under pandemin, det gäller framförallt bostadsnära parker. Många har använt dem för att ta pauser från hemarbete, för möten och umgänge.

Vilka lärdomar kan praktiker och politiker dra av det här?

– De senaste åren har städerna förtätats, nya parker blir mindre och slitaget ökar. Om politiker kan se att det finns en folklig opinion för mer stadsgrönska kan de vara villiga att satsa mer på den. Metoden för grönytefaktorer behöver förfinas och följas upp för att se att de planerade gröna värdena inte faller bort. Det är också positivt med den typen av utlysning som regeringen gjorde i våras, där aktörer kan söka statliga medel till projekt som skapar tryggare städer med hjälp av grönska.

Hur ska ni på WSP arbeta vidare med frågorna?

– Vi försöker nå ut till allmänhet, kommuner och politiker med rapporten och budskapen. Jag har exempelvis redan föredragit den för politiker i Stockholm. Det skulle också vara intressant att upprepa enkäten nästa år för att se om pandemin har lett till en mer bestående effekt. Vi tror att många har fått upp ögonen för hur grönområden bidrar till hälsa och välmående. Den här uppföljningsstudien visar att de nya vanorna, att gå ut för gröna pauser, håller i sig.

 

om enkätstudien

WSP har i sin studie Gatan, kvarteret och friluftsområdet – så har pandemin påverkat önskan om den gröna staden sammanställt statistik från bland annat KI/Region Stockholm och SCB tillsammans med resultatet av två egna enkätstudier, 2020 och 2021.

Mer att läsa