Nyheter

Avtalen klara: Så räddas Asplundrummet

29 mars 2019

Med klausuler i köpeavtalet och en donation av möblerna till Sveriges Arkitekter har AI Pension säkrat att sammanträdesrummet ritat av Asplund och Lewerentz lever vidare när pensionskassans lokaler i Stockholm får ny ägare.

Annons
Annons
Foto Johan Fowelin

Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz interiör från 1931 var ursprungligen kontor och styrelserum för Svenska Slöjdföreningen.

– Det känns som att rummet är räddat och att det kan fortsätta att vara en fantastisk bruksmiljö, inte ett museum, säger Lotta Lehmann, arkitekt och styrelseordförande i AI Pension, arkitekternas pensionskassa.

Det är i och med att AI Pension i år blir en del av Skandia som AI Pension säljer sin kontorsfastighet på Nybrogatan 7 i Stockholm. Den senaste tiden har det pågått diskussioner om hur det unika sammanträdesrummet på byggnadens fjärde plan ska bevaras för framtiden när nya hyresgäster intar byggnaden. Rummet är utformat av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och innehåller oersättliga originalmöbler som är värderade till över sex miljoner kronor.

Idag har AI Pension tecknat avtal med köparen av fastigheten, Sparbössan fastigheter. Samtidigt står det klart att möblerna överlåts till Sveriges Arkitekter genom en donation.

Annons
Annons

– Trots kravet att bevara Asplundrummet fick vi in många anbud. I köpeavtalet finns klausuler om bevarandet, säger Lotta Lehmann.

Uppgörelsen är att själva möblemanget blir kvar på plats men att Sveriges Arkitekter ska ta hand om skötsel och underhåll och även kunna ha visningar ibland. För nyttjanderätten ska den nya fastighetsägaren betala en summa per år, vilken också ska täcka Sveriges Arkitekters försäkring av den numera stöldmärkta inredningen.

– Sveriges Arkitekter får ansvar för rummet men det kommer inte att belasta oss ekonomiskt. Och samtliga möbler är i dagsläget nyrenoverade eller i gott bevarat skick, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Hur bevarandearbetet ska organiseras framöver är inte helt klart men troligtvis kommer förbundets akademi för kulturmiljö att vara engagerade i arbetet.

AI Pension, som i dagarna höll sitt sista styrelsemöte, har inför försäljningen även låtit dokumentera rummet och förbereder utgivning av en bok med fotografier. Ordförande Lotta Lehmann har de senaste två månaderna hållit i sammanlagt tolv visningar av rummet tillsammans med sin kollega Anders Bodin.

– Intresset för Asplundrummet är ännu större än vi trodde, säger Lotta Lehmann.

Annons
Annons

Asplundrummet överlåts till Sveriges Arkitekter i gott skick. Foto: Johan Fowelin

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel