Nyheter

Ateljéhus i Roslagen fick Träpriset

3 december 2020

Arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius har både ritat och byggt den kombinerade ateljén och fritidshuset i Södersvik som fick 2020 års Träpriset.

Annons
Foto Åke E:son Lindman

Ateljén av Södersviks arkitekturproduktion blev vinnare av Träpriset 2020. Det offentliggjordes på Träprisgalan som sändes digitalt från Berns i Stockholm den 2 december.

Träprisets jury beskriver den stora ateljébyggnaden som självklart infogad i omgivningen och där förhållandet mellan det öppna och slutna är väl avvägt och med en dynamisk ljusföring.

– Ateljé Södersvik är ett genuint möte med materialet där dess enkelhet ger en vacker och mångfasetterad miljö att leva och verka i, säger Carmen Izquierdo som är ordförande för Träprisjuryn 2020.

Själva har arkitekterna beskrivit huset som en teater som kan omformas och bilda nya rumsligheter. Relationen mellan ute och inne har varit viktig, genom att öppna den stora industriporten på västra gaveln bjuds naturen in i huset.

Annons

– Vi ville bryta det konventionella i en bostad genom att få in verkstaden i boendet. Huset är en också verkstad för att undersöka hur man bygger i trä, genom husets egen konstruktion, säger Anders Johansson.

Stomme och paneler är av sågad gran, där alla ytskikt är obehandlade och får åldras naturligt. En industriport gör det möjligt att öppna upp rummet mot omgivande landskapsrum. Foto: Åke E:son Lindman

De köpte tomten i Södersvik i Roslagen 2013 och två år senare var bygglovet inlämnat. Konceptet föll på plats utifrån tomten och i dialog med alla involverade, särskilt snickaren Ruben Albertsson som också är arkitekt i grunden. När det blev virke över började de bygga sina egna möbler.

– Vi gav oss själva en instruktion om att inte tänka för mycket utan istället experimentera och testa, säger Anders Johansson.

Under processen har de lärt sig mycket om materialen.

– Alla delar av trädet har sina egna egenskaper och beter sig på olika sätt. Det gäller att jobba med den bångstyrigheten och inte emot den, säger Anders Johansson.

Annons
Träpriset

Träpriset tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige där trä har använts på ett sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen. Bakom Träpriset står Svenskt Trä som ingår i Skogsindustrierna.

Juryn 2020 bestod av Tomas Alsmarker, Petra Gipp, Carmen Izquierdo (ordförande), Stefan Nyberg och Natasha Racki. Till Träpriset 2020 kom sammanlagt 130 tävlingsbidrag in. Juryn besökte 40 byggnader och av dessa nominerades 12 byggnader.

Author no image

Nina Gunne

Gå till nästa artikel