Arkitektstudenter medverkar i internationell klimatprotest
Studenter ställer nu kravet på sina framtida arbetsgivare: Var hållbara eller bli bortvalda! Hanna Persson och Mårten Sylvan är arkitektstudenterna som är delaktiga i det internationella uppropet för hållbarhet.
Under hösten bildades en svensk gren av det franska studentuppropet för hållbarhet. Arkitektstudenterna Mårten Sylvan, KTH, och Hanna Persson, Chalmers, driver tillsammans med studenter från andra discipliner Studentmanifestet för ett ekologiskt uppvaknande. I manifestet uttrycker studenterna oro på grund av klimatet.
– Klimatet är vår tids ödesfråga. Det är ingenting att snacka om, forskningen finns redan och allt tyder på att vi måste agera nu, annars är det kört. Det är frustrerande att så många vet om det här, men att inget händer, säger Mårten Sylvan.
– Det handlar om allas vår gemensamma framtid. Det är vår tids viktigaste fråga och därför måste vi göra vad vi kan för att alla aktörer i samhället ska agera hållbart. Det gäller även våra framtida arbetsgivare och det är därför vi ställer de här kraven, säger Hanna Persson.
Studenterna meddelade vid lanseringen av manifestet att de kommer välja bort arbetsgivare som inte tar hållbarhetsarbetet på allvar. De kräver att företagen halverar sina utsläpp under fyra år och nollar dem till 2030 för att nå 1,5-gradersmålet.
Studenterna punktar i en debattartikel i DN upp tre tydliga krav till företagen: att kontinuerligt redovisa sina totala klimatutsläpp; minska sina koldioxidutsläpp med 16 procent per år och etablera en koldioxidbudget; hantera koldioxidbudgeten på samma sätt som en ekonomisk budget.
Hittills har cirka 29 000 studenter skrivit under uppropet, varav 2 700 i Sverige.
– Sedan uppropet publicerades har vi blivit kontaktade av en del företag som vill ha en dialog med oss. Det ser jag som mycket positivt och vi svarar dem som hör av sig. Men för tillfället arbetar vi främst med att sprida manifestet till så många som möjligt och få in fler underskrifter, säger Hanna Persson.
En del i uppropet som är betydelsefull för arkitektföretagen rör kravet på att redovisa sina totala klimatutsläpp – även de som görs utanför landets gränser.
– Jag tycker att arkitekter har ett stort ansvar, även om beställaren är den som i slutändan bestämmer. Det är ett problematiskt synsätt att utifrån det dra slutsatsen att det enbart är beställarens ansvar. Ifrågasättande är en del av arkitektens verktygslåda som jag tycker vi borde använda oss mer utav. Vi studenter sitter inte på alla svaren, men vill sträcka ut en hand till branschen, säger Mårten Sylvan.