Arkitektritad ABC-bok ger rum till bokstäverna
I den nya ABC-boken Bokstavshusen blir alfabetet till lekfulla hus, med fokus på funktion och passningar till arkitektur och samtid.
A är en Ateljé, E ett Elkraftverk och Q något så annorlunda som en Quinoakokeri. Arkitektparet Maja Knochenhauer och Jonas Tjäder arbetar till vardags på Urban design respektive Tham och Videgård, men på kvällar och helger har de arbetat med sin gemensamma bokdebut. Idén är inspirerad av deras sjuåriga dotter, berättar Jonas Tjäder, som haft illustrationerna som sitt huvudansvar i arbetsprocessen.
— Vi läste mycket för henne när hon var liten. Hon fastnade för abc-böcker och vi tyckte det var intressant hur hon uppfattade och kände igen dem i vardagen – som tunnelbanans “T”.
Den 1 september ges Bokstavshusen ut på Opal förlag, och som namnet antyder betonar boken bokstävernas form och rum, snarare än deras ljud. Arkitektyrket skiner igenom i bokstävernas material och konstruktion, med detaljer och referenser för den nyfikne – som “H” som blir i Hotell, inspirerat av Arne Jacobsens SAS-hotell i Köpenhamn. Men detaljrikedomen anspelar även på samtiden, Greta Thunberg dyker upp på ett hörn såväl som “Bonde söker fru”. För boken ska locka fler än bara arkitekter och deras barn, hoppas Jonas Tjäder.
— Vi vill att man ska kunna träffa olika målgrupper, med olika reflektioner och detaljer som refererar till samtiden.
Illustrationerna akompanjeras med fyndiga verser. Maja Knochenhauer leker med språket, som de medvetet försökt hålla på en ganska avancerad nivå.
— En del hus har varit svårare att hitta funktioner till, säger Jonas Tjäder och nämner Q som alltså blir Quinoakokeri.
— Barn ritar ofta ganska typiska hus, vi vill rita olika funktioner så att man kan få upp ögonen för olika typer av hus, som en ångpannecentral. Så man ser det komplexa i stad och miljö.