Gå till innehållet

Arkitektkontoren tänker om kring sina studieresor

Fyra av de fem största arkitektkontoren i Sverige har i år beslutat om eller infört förändringar i upplägget för medarbetarnas studieresor. Gemensamt är att minska eller helt skippa flyget. ”Vi kan inte fortsätta som vi gjort”, säger flera företrädare.

– Nu måste vi göra ett omtag kring vårt sätt att genomföra studieresorna samtidigt som arkitekter måste ut och förstå omvärlden och se på andras lösningar.

Det säger Camilla Lystrand som ansvarar för studieresorna på landets största arkitektkontor, White arkitekter. Så sent som 2013 och 2014 reste kontorets medarbetare till New York men i år införs ett nytt poängsystem som ska minska flygandet.

Camilla Lystrand, White arkitekter.

– New York-resorna belastade vårt konto, men eftersom hälften av medarbetarna åkte till Berlin blev det totala avtrycket inte så högt. Vi är cirka 700 resenärer om året och med det nya poängsystemet kommer vi att sänka vårt koldioxidutsläpp med 60 procent på årsbasis, säger Camilla Lystrand.

Poängsystemet innebär i korthet att varje medarbetare får en studieresepott på sex poäng att förbruka under tre år. Exempelvis kan en tågresa inom Sverige kosta bara en poäng medan man kan bränna hela potten på en gång om man väljer att flyga. För att uppmuntra tågresandet kommer hälften av de resmål som Whites medarbetare erbjuds i år att vara inom Sverige och hälften i östra Europa med bra förbindelser. White har anlitat en särskild konsult som räknar fram olika resvägars klimatpåverkan och översätter detta till poängsystemet.

– Alla lok i Europa går ju inte på miljövänlig el, vissa drivs av kolkraft eller diesel, så det måste man ta in i kalkylen.I början var vi lite naiva, det är viktigt att jämförelsetalen blir rätt, säger Camilla Lystrand och tillägger att poängsystemet även är anpassat så att medarbetare i till exempel norra Sverige inte ska ha sämre möjligheter att nå vissa resmål än medarbetarna i södra Sverige.

Enligt Camilla Lystrand togs beskedet om det nya poängsystemet emot väl av medarbetarna när det presenterades i januari.

– För oss är hållbarhet högt på agendan och vi vill vara trovärdiga. Nu kan vi tillhandahålla en lösning där individen ändå själv får ta beslutet istället för att tvingas in i ett gruppbeslut som kanske skaver. Det blir frivilligt och känns bra för alla, säger Camilla Lystrand.

Hur funkar det om tågresorna tar mer tid i anspråk?

– Alla våra resor sker på egen tid. White står för programmet och resan men medarbetarna stoppar in sin egen tid, semester eller inarbetad tid. Då får man besluta själv om man tycker att det är värt att lägga extra tid för att kunna välja tåget, vilket vi hoppas att så många som möjligt gör.

 

Mer att läsa