Arkitektkontor öppnar åter för praktikanter
Flera arkitektföretag öppnar för att åter ta emot praktikanter, efter att många har tvingats säga nej under pandemin. Förändringen välkomnas av både praktikanter och företag.
– Jag var inställd på att det inte skulle bli något, säger praktikanten Ida Backvid.
Regler för permitteringsstöd, distansarbete och svårigheter att ge bra handledning gjorde att många arkitektföretag kände sig tvingade att stänga dörren för praktikanter under stora delar av pandemin. Andra skar ned på antalet praktikanter eller genomförde praktiken digitalt.
Men nu tycks vindarna ha vänt och flera företag säger till Arkitekten att de åter öppnat för praktikanter. Bland dem Link arkitektur som tar emot Ida Backvid som praktikant vid sitt kontor i Skellefteå.
– Just nu känns allting väldigt nytt och spännande. Det känns jättebra, att få testa på yrket och vad det innebär, säger hon.
– Skolan känns ibland som långt från verkligheten. Vi får väldigt fria tyglar att vara kreativa och ta ut svängarna. Det är bra men jag tror praktiken kommer ge mer verklighetsförankring.
Ida Backvid tog sin kandidatexamen från arkitekturprogramet vid Umeå universitet i våras. Praktiken blir hennes första och rivstartades redan i slutet av augusti, men tidigare var hon orolig att inte få någon praktikplats alls.
– Man har hört om anställningsstopp under pandemin och om att företag inte tagit emot praktikanter. Jag var inställd på att få söka många platser, men det gick ganska snabbt ändå, säger hon.
Anna Lundberg är chef för Links region norr som utöver Ida Backvid även tar emot en praktikant i Umeå. Hon är glad att åter kunna ta emot praktikanter.
– Det var tråkigt att behöva stänga den dörren. Det är inte bara praktikanterna som lär av oss, det är viktigt att få in vitalitet och nya ögon, säger hon.
Samtidigt var det svårt – för att inte säga omöjligt – att genomföra en praktik värd namnet under pandemin, menar Anna Lundberg.
– Som praktikant är en så stor del att se hur yrket går till praktiskt, hur det fungerar på en arbetsplats. Nu när vi förhoppningsvis går till det normala, då man kan stå runt ett bort och diskutera vilt och spruta idéer – då finns det också folk att lära sig kulturen av, hur det är.
Planen är att så mycket som möjligt av Ida Backvids praktik ska ske på plats. Efter ett och ett halvt år av distansstudier ser hon fram emot att slippa göra allt digitalt.
– Det känns jättekul. Det har varit ensamt att studera hemifrån. Men jag var beredd på att det kunde bli digitalt och tänkte mer att jag är glad att ens få praktik, även om det skett på distans.