Gå till innehållet

Arkitektinitiativ vill stoppa rivning av historisk industribyggnad

Industriområdet på Lövholmen i Stockholm står inför rivningar och nya bostadsbyggen. Men upprustningen riskerar att förstöra platsens historiska värde, det menar en grupp arkitekter som startat ett upprop för att bevara en av byggnaderna.
– Vem tackar oss om hundra år om allting ser likadant ut, säger initiativtagaren Catharina Högstedt.

Lövholmen ligger strax väster om Liljeholmen i södra Stockholm. Det gamla industriområdet vetter ut mot Liljeholmsviken, granne över vattnet med Reimersholme.

Utöver konsthallen Färgfabriken, inhyst i en tidigare industribyggnad, är området förfallet. Nu planerar Stockholms stad ett ansiktslyft. Uppemot 2 000 bostäder ska byggas och 17 av 21 befintliga byggnader föreslås rivas, bland annat den så kallade Nitrolackfabriken – ritat av Nils Tesch och byggd 1943.

Men inte om arkitekten Catharina Högstedt får sin vilja igenom. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Kalle Anderberg och arkitekt Tove Södersten leder hon ett upprop för bevarandet av just Nitrolackfabriken. 

– Jag tycker att området är lite bortglömt, för att det råkar ligga utanför tullarna. Vi är väldigt måna om allt som ligger innanför tullarna, men västra söderort är lite bortglömt. Det ska bara maxas med bostäder, säger hon.

Varför just Nitrolackfabriken?

– Dels har den ett högt arkitektoniskt värde, och är grönklassad av Stadsmuseet. Den är likt Färgfabriken en basilika, samma byggnadstyp som kyrkor ofta har.

– Men att vi fokuserar på just Nitrolackfabriken är också att den är rivningshotad, akut. Vår mission är att flera byggnader ska behållas, så att industrikänslan och karaktär finns kvar. För vem tackar oss om hundra år om allting ser likadant ut? 

Initiativtagarna Kalle Anderberg, Tove Södersten och Catharina Högstedt.

Nitrolackfabriken ägs sedan 2006 av Skanska, som tidigare ansökt om rivning men fått avslag. I höstas ansökte företaget åter om rivningslov och den 26 maj ska ärendet tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Som en del i sitt motdrag har initiativet mot rivningen har samlat drygt 1 600 namnunderskrifter som ska lämnas till nämnden den 20 maj.

Vad hoppas ni blir effekten av namninsamlingen?

– Vi hoppas att nämnden förstår värdet av att bevara historien och inte bara riva och bygga nytt. Och vi hoppas att de förstår att det är många fler som tycker att det ska bevaras, säger Catharina Högstedt.

Varför ska arkitekter driva en sådan här fråga?

– Jag tror att det är bra att vi gör det. Arkitekter jobbar för mycket generellt så vi hinner inte engagera oss i sådant här. Men vi kan förklara det vackra i platser som ser ut som ruiner idag.

Uppdatering 28 maj: Vid onsdagens möte i stadsbyggnadsnämnden beslutades att rivningsärendet skjuts upp för att den politiska majoriteten ska få möjlighet att titta närmare på ärendet, rapporterar tidningen Mitt i

Mer att läsa