Arkitekterna välkomnar Apples skrotade planer
Efter att Stockholms stad svängt i frågan om en Apple-butik i Kungsträdgården har elektronikföretaget nu valt att leta efter en ny köpare till tomträtten. Beslutet välkomnas av arkitekten Johanna Jarméus, som tillsammans med ett 50-tal arkitekter protesterade mot planerna.
I höstas valde den grönblå majoriteten i Stockholms stadshus att stoppa detaljplanearbetet för Apples flaggskeppsbutik i Kungsträdgården.
Det amerikanska storföretaget hade då långt gångna planer efter att ha köpt tomträtten Sju sekel 1 av Stockholms handelskammare 2015.
När planerna lades ut på samråd i höstas var det flera som protesterade. Myndigheter, så som Stockholms länsstyrelse och skönhetsrådet, riktade kritik mot utformningen och beskrev det som ett hot mot kulturmiljön respektive att det offentliga rummet skulle bli mindre till följd av elektronikjättens planerade expansion. Under samrådet var det även flera arkitekter som kom med kritiska synpunkter på Apples planer.
Johanna Jarméus, landskapsarkitekt på Nyréns, skrev tillsammans med en grupp kollegor en inlaga till samrådet där de tryckte på att den planerade byggnadens storlek skulle störa sambandet mellan Hamngatan och Kungsträdgården, att storleksökningen av byggnaden skulle ske på parkens bekostnad och den nya huskroppen skulle ta över ”den symboliska huvudrollen” i området.
Hon välkomnar nu att planerna skrotas.
– Jag tycker att det var ett bra politiskt beslut att inte låta Apple gå vidare med sina planer. Det är synd att det har investerats så mycket pengar från Apples sida, men för Stockholm och framför allt Kungsträdgården är det bra att det blivit så här.
Apple, som enligt Fastighetsvärlden köpte tomträtten för 129 miljoner kronor, letar nu efter en ny köpare till tomträtten – vilket framgår av ett brev från Apples fastighetsutvecklingschef adresserat till borgarrådet Joakim Larsson (M). Chefen flaggar upp att tomträtten är till salu om det skulle vara intressant för stadsbyggnadsnämnden. Stockholms stad för i nuläget inga diskussioner om att köpa tomträtten.
Johanna Jarméus hoppas att det för Kungsträdgårdens skull blir en köpare som vill driva restaurangverksamhet i enlighet med detaljplanen, och som gärna investerar i att utveckla platsen för parkens bästa.
Vad skulle vara ditt drömscenario för den här tomten i Kungsträdgården?
– Jag tycker att man ska göra en good will-aktion från Apple och handelskammarens sida, och att man skänker tomten respektive pengarna från försäljningen till Stockholms stad. Sedan får staden ta på sig att bygga om platsen till en riktigt bra entré till Kungsträdgården, som ett slags försoningshandling.