En av dem som fick förnyat förtroende är Olle Burell (S) i Stockholms stad. Senast Arkitekten skrev om honom var 2019, då han aviserade att han skulle sluta som heltidspolitiker efter 18 år och gå tillbaka till arkitektyrket på heltid i stället.
– Vilket jag också gjorde. Jag har haft tre underbara år som aktiv arkitekt, bland annat på Brunnberg och Forshed, säger Olle Burell.
Samtidigt har han fortsatt att jobba för Stockholms stad under hela perioden.
– Jag tycker att det är viktigt att vi har fritidspolitiker och var under hela perioden kvar i fulllmäktige, då i opposition.
I början av veckan valdes Olle Burell till kommunfullmäktiges ordförande, vilket är kommunens högsta representant. På vilket sätt kommer det att märkas i Stockholm att en arkitekt sitter där?
– Jag vill bidra till att Stockholm genomför en grön omställning och blir en klimatsmart stad. Vi ska ta krafttag för att bli CO2-neutrala.
– Där har jag verkligen nytta av arkitekten inom mig, när det gäller samhällsplanering, stadsutveckling, samarbete och innovation, säger Olle Burell.
Även landskapsarkitekten Caroline Dieker (M)som senast blev intervjuad i Arkitekten inför valet 2014, fick väljarnas förtroende i sin kommun, Askersund. Hon har jobbat som heltidspolitiker sedan 2015, och de senaste fyra åren har hon varit kommunstyrelsens ordförande, vilket innebär att hon har den största operativa makten i kommunen.
I skrivande stund är det inte klart vilken konstellation som ska styra i kommunen efter höstens val, och därför är det också oklart om Caroline Dieker ska fortsätta på ordförandeposten efter årsskiftet.
Caroline Dieker säger att hon hittills haft massor av nytta av sin yrkesbakgrund i sitt ämbete.
– Politik är samhällsplanering. Det är det vi arkitekter håller på med. Fysiska miljöer, människor som finns i dem, och problem som ska lösas. Det är vardag för oss, säger Caroline Dieker.
Hon säger att hon upplevt en del frustration över politiker bland sina arkitektkollegor.
– Det finns en känsla bland oss arkitekter att “vi vet bäst”. Samtidigt har samhällsplanering en otroligt stor makt över människors liv, och därför är långsiktigheten viktig.
Hon tycker att kunskapen om det politiska systemet allmänt är lite för låg.
– Det var därför jag valde att bli politiker från första början, säger Caroline Dieker.
Olle Burell, i Stockholm, menar att han också på ett annat sätt kommer att ha nytta av sitt yrke under den närmaste tiden. Han kommer att behöva visa runt gäster i huset där de sitter.
– Stockholms stadshus fyller 100 år nästa år. I många sammanhang förväntas jag säga några ord om huset, vilket jag uppskattar enormt. Jag kan då peka på olika detaljer och förstå deras mening i Stockholms demokratiska historia.
Har du någon favoritdetalj?
– I gyllene salen kan man peka på fresker som beskriver Sveriges historia, med vetenskapsmän och kulturpersonligheter. Där finns det nästan alltid någon detalj att knyta an till, beroende på vem man pratar med.
– Nyligen hade jag en bekant på besök från Indien, och på fondväggen finns Mälardrottningen representerad mellan öst och väst. Där finns Eiffeltornet och Frihetsgudinnan i väst. Och på östsidan finns bland annat en indisk elefant. Det blir alltid fina samtal.
Om Caroline Dieker
Bor: Askersund
Ålder: 48 år
Studerat till landskapsarkitekt: SLU i Alnarp
Jobbat som landskapsarkitekt: Gora, Tyréns och VAP VA-projekt.
Om Olle Burell
Bor: Södermalm, Stockholm
Ålder: 47
Studerat till arkitekt: KTH i Stockholm
Jobbat som arkitekt: På Jan Burells arkitektkontor, Brunnberg och Forshed arkitektkontor och Olle Burell arkitektur.
• Totalt 24 kandidater med titeln arkitekt, landskapsarkitekt eller planeringsarkitekt fanns med på valsedlarna till riksdag, regioner och kommuner i valet 2022.