Arkitekter vinner tävling om urban matproduktion
Tailor made arkitekter ledde laget som vann SLU:s innovationstävling om matproduktion i stadsmiljö.
– Det är en superintressant uppgift för arkitekter, säger Fredrik Olson, teamledare.
– Det är en stor utmaning att passa in en ny funktion i staden, säger Fredrik Olson på Tailor made arkitekter.
Företaget har sedan tidigare specialiserat sig på natur- och växthus och det var genom sina kontakter i branschen som de fick upp ögonen för innovationstävlingen som anordnades av Climate-kic och SLU i Alnarp med stöd av bland andra Vinnova och kommunerna Malmö, Lund, Bjuv och Oskarshamn.
– Matproduktion är en jättegrej för framtidens städer. Stadsodlingen kan aldrig ersätta landsbygdens produktion men är ett viktigt komplement om vi ska bli mer självförsörjande, säger Fredrik Olson.
Tävlingen skedde i flera steg och inför finalerna bildade deltagarna lag. I laget som Tailor made arkitekter ledde ingick även experter på odling och energi.
– Det var höga krav på att ha siffror på hur mycket fisk och grönsaker som kan produceras, byggkostnadskalkyl, driftskostnadskalkyl och affärsmodell. Det finns stora excelark i bakgrunden av illustrationerna. Jag vill gärna tro att vi vann just för att vi som arkitekter med helhetssyn kunde hålla ihop det hela, säger Fredrik Olson.
Det vinnande modulsystemet består av inklädda containrar för fiskodlingen med växthus ovanpå. Näring och värme för grönsakerna kommer från fiskodlingen. Vinnarteamet har fått dela på vinstsumman 650 000 kronor och nu inleds samtal med arrangörskommunerna.
– I slutänden har vi fått en okej timlön på nedlagt arbete och alla vill prata med oss nu. Fortfarande finns detaljer att lösa för att trimma in odlingarna men kanske kan det bli en produkt som kan byggas i en massa städer, det vore häftigt, säger Fredrik Olson.