Nyheter

Arkitekter startar plattform för utställningar i Malmö

29 januari 2020

Nu startar Spark, en plattform för arkitektur, konst och akademi med både utställningar och föreläsningar.
– Vi vill stärka arkitektur som konstform och kulturellt uttryck, säger arkitekten Max Gerthel.

Annons
Foto Petra Gipp

Plattformen Spark startar den 7 februari med en utställning av och om Petra Gipp på Molekyl Gallery i Malmö.

En plats för projekt, utställningar och föreläsningar i gränslandet mellan arkitektur och konst var visionen när arkitekterna Anna Lavén, Max Gerthel och Per-Johan Dahl i höstas började prata om idén. Nu har de tillsammans skapat plattformen Spark.

– Vi vill visa att arkitektur inte bara handlar om praktik utan också om experiment och forskning. Det arbetet har idag inget forum i Malmö och vi vill stärka arkitektur som konstform och kulturellt uttryck, säger Max Gerthel.

Max Gerthel Foto: Miriam Preis

Annons

Inspirationen kommer bland annat från arkitekturskolan SCI-Arc i Los Angeles som har en utställningslokal kopplad till skolan. De kommer också att samarbeta med Institutionen för Arkitektur och byggd miljö på LTH där Per-Johan Dahl är lektor.

De tre arkitekterna hoppas nu på ekonomiskt stöd. Tills vidare lånar de själva ut pengar till den förening de har startat för att driva verksamheten.

Vårens verksamhet för Spark hålls i samarbete med Galleri Molekyl som lånar ut en lokal med stora fönster mot gatan mot Båstadsgatan i Malmö. Den 7 februari öppnar den första utställningen då arkitekten Petra Gipp är på plats för att inviga sin utställning Passage, schakt, nisch, fodring, nav – vandring, som tidigare har visats i Lund och Köpenhamn. Dessutom ska ett nytt ljudverk av Pelle Ossler och Christian Gabel presenteras under utställningen.

– Petra Gipp arbetar mycket i gränslandet mellan arkitektur och konst. Både genom att samarbeta med konstnärer, genom att skapa rum för konst och i sitt eget arbete, säger Max Gerthel.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel