Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Arkitekter öppnar utställnings­lokal

Petra Gipp och Helena Mattsson har öppnat ett utställningsrum för undersökande arkitektur i Stockholm.

De två arkitekterna Petra Gipp och Helena Mattsson hade pratat i många år om att öppna en plats för att ställa ut undersökande arkitektur. Möjligheten uppstod när de tog över en lokal på Hornsgatan i Stockholm. I slutet av november kunde de inviga utställningsrummet Block. En viktig del i verksamheten är också att utställarna har i uppgift att bjuda in andra aktörer som kan spegla deras projekt i samtal eller föreläsningar.

– Vi vill belysa en bredare arkitekturdiskussion om undersökande arkitektur och det konstnärliga språket. De möten och diskussioner som sker här är en viktig del av den undersökande processen, säger Petra Gipp.

Först att ställa ut i Block är arkitekterna Daniel Johansson och Philip Bergerhoff som startade arkitektkontoret Byggfenomen för tio år sen. De har skapat ett cirkulärt rum där de visar delar av sina processer i form av mestadels modeller.

– Arkitekturen presenteras oftast som något väldigt avgränsat, vi tror att ämnet bör diskuteras på ett annat sätt och valde att göra ett slags transplantation av våra studier till ett nytt rum. Där kan besökarna skapa sig egna tolkningar, säger Daniel Johansson.

Som en den av utställningen har de själva gett en föreläsning i galleriet och de har bjudit in arkitekten Torun Hammar för ett samtal på temat ljus och arkitekten Anders Wilhelmson att diskutera stil.

– En av de aspekter som varit givande med det här formatet är de spontana samtalen vi haft med besökare, säger Daniel Johansson.

Petra Gipp och Helena Mattsson har planerat verksamheten för två år framåt med sammanlagt nio olika utställningar.  Byggfenomen ställer ut i Block på Hornsgatan 32 i Stockholm fram till den 4 december. Näst på tur är arkitekten Akane Moriyama som arbetar med det textila och arkitektur. All verksamhet dokumenteras för att sedan läggas ut på hemsidans arkiv.

Mer att läsa