Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Arkitekter får pris för bästa illustrerade barnboken

Arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer har tilldelats Elsa Beskow-plaketten 2022 för sin ABC-bok Bokstavshusen.

Elsa Beskow-plaketten delas ut av Svensk Biblioteksförening till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. 

– Det känns helt fantastiskt! Vi är väldigt hedrade, samtidigt som det känns lite overkligt, säger Jonas Tjäder och Maja Konchenhauer i ett pressmeddelande från biblioteksföreningen.

I Bokstavshusen, som arkitekten tidigare rapporterat om, guidas läsaren genom alfabetet och olika sorters byggnader, som O som i opera och Z som i zoo. Juryn för priset berömmer hur författarna ”med stor originalitet och lekfullhet” introducerar unga läsare till arkitektur. ”Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat”, skriver juryn i sin motivering.

– Vi är arkitekter och tycker att det är viktigt att väcka glädje och nyfikenhet kring hus och rum, säger författarna i pressmeddelandet.

I Elsa Beskow-plaketten ingår en prissumma på 25 000 kronor. Bland tidigare vinnare av priset finns Tove Jansson, Jan Lööf och Pija Lindenbaum.

Mer att läsa