Nyheter

Arkitektbolaget vill initiera en bymässa

28 oktober 2019

Arkitektbolaget i Växjö samlar regionala krafter till att arrangera en bymässa 2030 i Småland.
– Man har pratat om den hållbara staden hur länge som helst, nu vill vi prata om den hållbara landsbygden, säger Kristina Bornholm, projektledare för nätverket By2030.

Annons
Foto Arkitektbolaget

Kristina Bornholm projektledare för By2030 talar på en nätverksträff i Växjö.

Det var i november för ett år sedan när arkitekter från Växjöbaserade Arkitektbolaget deltog i en nätverksträff för att diskutera regionala utvecklingsidéer som det första fröet till en bomässa såddes.

– Vi hade en öppen diskussion där vi pratade om drömmar och visioner för regionen. Då droppade någon idén om att arrangera en bomässa här i Småland, säger Kristina Bornholm, projektledare och arkitekt på Arkitektbolaget.

Varför lägger du som delägare i ett arkitektföretag tid på det här?

Annons

– Vi har en vision om att vara verksam i en region som blir världskänd för spännande och hållbar arkitektur. Ett led i att nå vår vision är att samarbeta med alla aktörer inom byggprocessen. Arkitektbolaget som solitär är ingenting om vi inte har med oss våra medspelare.

Kristina Bornholm.

Idén fick fäste i nätverket som kom att kallas By2030 och innehåller representanter från kommunen, regionen, akademin och näringslivet. Det visade sig att både Region Kronoberg och Växjö kommun haft idéer om att arrangera en bomässa.

 Vi ville så klart enas om en gemensam mässa och är där nu, säger Kristina Bornholm.

Gruppen har fortsatt utveckla planerna under det gångna året. De har skissat på ramar för mässans innehåll och kommit fram till att det bör vara en bymässa.

– Vi vill sätta fokus på byn i stället för det enskilda boendet. Frågor som rör helheten och kanske till och med mellanrummen, inte objekten i sig, ska vara i centrum: Var ska vi mötas någonstans? Hur vi utformar vi våra stråk och torg? säger Kristina Bornholm och fortsätter:

Annons

– Samtidigt måste den goda och smakfulla arkitekturen få ta plats på landsbygden. Det finns inget som säger att den som vill ha god och smakfull arkitektur enbart ska bo i staden. Vi som bor utanför staden kan ha precis lika höga estetiska ambitioner, hållbarhetsambitioner som den som bor i staden.

Region Kronoberg planerar nu för att sätta igång en förstudie om mässan.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel