Nyheter

Arkitekt Emma Jonsteg har avlidit

3 mars 2020

Sveriges Arkitekters tidigare styrelseledamot och vice ordförande Emma Jonsteg har avlidit efter en tids sjukdom.

Annons
Annons

Emma Jonsteg var grundare och vd för arkitektföretaget Utopia arkitekter.

Emma Jonsteg blev medlem i Sveriges Arkitekter år 2005 och var under hela 2010-talet en framstående profil inom förbundet. Hon var ledamot i styrelsen år 2013 till och med 2018 och valdes som vice ordförande för mandatperioden 2016–2018.

Emma Jonsteg studerade arkitektur vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och vid Chalmers i Göteborg. Hon studerade även fysisk planering. År 2008 grundade hon arkitektkontoret Utopia tillsammans med kollegan Mattias Litström. Kontoret har idag cirka 25 medarbetare i Stockholm och ligger bakom bland annat ett flertal bostadsprojekt och det uppmärksammade kontorshuset Juvelen i Uppsala som nominerats till Byggindustrins pris Årets bygge 2020.

Utöver att vara vd för Utopia var Emma Jonsteg en stark röst i debatten och blev flitigt anlitad som föreläsare, moderator, jurymedlem och programledare. Hon har kallats branschens superstar i Almedalen av tidskriften Betong år 2019 och av tidskriften Rum utsågs hon till Sveriges mäktigaste person i den svenska design- och arkitektbranschen 2016.

Annons
Annons

Emma Jonstegs första debattartikel i tidningen Arkitekten publicerades i augusti 2011 och handlade om arkitektkårens ansvar för den bristande kvaliteten i arkitekturen. Artikeln fick stor uppmärksamhet och följdes av många fler debattinlägg i både Arkitekten och andra branschtidningar där Emma Jonsteg fortsatte att driva frågor om kvalitet, mark- och stadsbyggnadspolitik, prissättning och jämställdhet. På uppdrag av Svensk Byggtjänst ledde hon sedan år 2014 podcasten Snåret där olika branschrepresentanter diskuterar för att uppnå en större gemensam förståelse för byggprocessen och dess utmaningar.

Emma Jonsteg blev 47 år och bland de närmast sörjande finns hennes make och fyra barn, vänner och kollegor.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel