Gå till innehållet

Arkdes bygger om inför nyöppning

Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes, har stängt utställningsverksamheten för ombyggnad. Bland annat ska uppföras ett nytt galleri för ung, experimentell arkitektur.

– Det blir ett mindre utställningsrum som ska vara lättare att ta sig an för oetablerade arkitekter, formgivare och konstnärer.

Så beskriver Johan Dehlin det nya utställningsrummet Boxen som han ritat tillsammans med kollegan Johannes Brattgård.

Det var i december förra året som Dehlin Brattgård arkitekter vann Arkdes inbjudna tävling om utformningen av galleriet som ska bli en del av Arkdes nya ansikte när utställningsverksamheten öppnar igen den 1 juni i år.

– Boxen visar på Arkdes nya identitet som ett museum och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design, säger Arkdes överintendent Kieran Long på centrets hemsida.

Galleriet är på 150 kvadratmeter plus en ramp som leder besökarna också på utsidan av strukturen.

– Besökarna ska kunna se utställningen från flera håll och också titta ner på den. Vi vill få till en fysisk upplevelse och att besökarna kommer nära, säger Johan Dehlin.

Arkitekterna har jobbat med galvaniserat stål utvändigt och rena gipsväggar invändigt.

– Galleriet ska kunna stå i tre till fyra år, eventuellt längre, och det ska tåla en hel del slitage, både av besökare och en snabb omsättning på utställningarna, säger Johan Dehlin.

Arkitekterna har just levererat bygghandlingarna och nu ska stålstommen fabrikstillverkas innan galleriet börjar byggas på plats i maj.

Vid Arkdes nyöppning i juni lanseras även utställningen Public luxury där bland andra Johan Celsing samt trion Anna Pang, Anna Fridolin och Teres Selberg är representerade genom Rinkebymoskén respektive en dansbana på Excersisplan utanför Arkdes.

Mer att läsa