Nyheter

Arbetslösheten ökar bland arkitekter

14 augusti 2020

I juli fick 288 arkitekter som är medlemmar i Sveriges Arkitekter ersättning från Akademikernas a-kassa.
– Vi har den högsta arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar sedan finanskrisen 2008, säger förhandlingschef Ulrik Östling.

Annons
Foto Istock

3,2 procent av Sveriges Arkitekters medlemmar fick a-kassa någon dag i juli. Men många byter också jobb.

Artikeln är uppdaterad med statistik för juli 2020.

Under våren ökade antalet varsel och uppsägningar bland medlemmar i Sveriges Arkitekter. När uppsägningstiderna är slut börjar det också synas i arbetslöshetssiffrorna från Akademikernas arbetslöshetskassa.

I juli fick 288 medlemmar i Sveriges Arkitekter under någon dag ersättning från Akademikernas arbetslöshetskassa, varav 177 kvinnor och 111 män, vilket innebär 3.2 procent av medlemmarna. Det är en ökning med 121 personer sedan i maj då 167 medlemmar, 1,9 procent, fick ersättning. Jämfört med juli förra året har andelen medlemmar i Sveriges Arkitekter som får ersättning ökat med 1,8 procentenheter.

Annons

Ulrik Östling Foto: Nina Gunne

– Det är den högsta arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar sedan finanskrisen 2008. Sannolikt kommer den att öka något ytterligare under hösten. Det positiva är att vi också får samtal från medlemmar som får nya jobb eller byter jobb. Det står alltså inte still på marknaden, säger Ulrik Östling som är förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

Siffran för arkitekter som får ersättning är högre än för snittet för de förbund vars medlemmar är anslutna till Akademikernas arbetslöshetskassa som är 1,8 procent.

– När Sveriges och företagens ekonomi försämras drabbas oftast arkitekterna först. Det brukar dock jämna ut sig senare under en konjunkturcykel, säger Ulrik Östling.

Author no image

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel