Arbetslöshet bland inredningsarkitekter ökar till 9 procent
– Vi måste anpassa oss efter läget, säger Jan Mattsson, vd på Tengbom apropå att företaget sagt upp alla sina inredningsarkitekter i Göteborg.
– Vi har sett samma mönster vid tidigare nedgångar, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.
Krisen slår olika hårt mot arkitekter. Och just nu ökar skillnaderna mellan de olika arkitektkategorierna. Planeringsarkitekter och landskapsarkitekter har klarat sig klart bättre (0,4 respektive 1,7 procents arbetslöshet i mars). För dessa grupper minskar arbetslösheten.
Arkitekterna har det väldigt tufft med en arbetslöshet på 7,4 procent – samma siffra som föregående månad men ändå en ökning med en halv procent hittills i år.
Ett mönster från tidigare kriser upprepas också – hårdast drabbade av lågkonjunkturen är inredningsarkitekterna. Från mars 2023 till mars 2024 steg arbetslösheten för gruppen från 2,7 procent till 9 procent. De ligger klart högst och trenden är negativ – arbetslösheten ökar varje månad med cirka en halv procent.
– Det en väldigt konjunkturkänslig grupp. Vi har sett samma mönster vid tidigare nedgångar. Det är svårt att säga varför det är så men en gissning är att frågor som rör inredning och invändiga ombyggnader går lättare att spara in på eller skjuta på framtiden, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.
Torsten Hild är professor på HDK-Valand i Göteborg, har skrivit boken Inredningsarkitektur och är något av en profil i sin yrkesgrupp. Han känner också igen tendensen att gruppen råkar värre ut än andra i lågkonjunktur.
– Man tycks resonera som så att byggnadsarkitekter eller ingenjörer kan göra inredningar i stället. Det tyder på en ytlig förståelse av inredningsarkitektur samtidigt som det dränerar kontoren på kompetens.
Besvikelsen på arkitekterna är stor hos Torsten Hild som beskriver förhållandet mellan arkitekter och inredningsarkitekter som en besvärlig syskonrelation där hans grupp representerar det bråkiga småsyskonet.
– Vi är färre och många av oss jobbar på byggnadsarkitektkontor. Det känns tråkigt att byggnadsarkitekterna inte är solidariska med oss när det kniper. Men vi har en väldigt stark ingenjörskultur i branschen i Sverige. Jag tror att det är anledningen.
När kontoren kapar bort inredningsarkitekterna anser Torsten Hild att det går ut över de byggnadsmiljöer som skapas.
– Vi är utbildade på konsthögskolor och de på tekniska högskolor. Gör man sig av med den konstnärliga kompetensen och det människonära så blir miljöerna därefter. Det finns gott om exempel på skolmiljöer och vårdmiljöer där det mänskliga har gått förlorat.
En av alla inredningsarkitekter som har förlorat sin anställning det senaste året är Cecilia Dahlström. Hon och de övriga tre inredningsarkitekterna på Tengbom i Göteborg har alla blivit uppsagda. För Cecilia Dahlströms del gjorde det inte så stor skillnad eftersom hon hade planerat att gå i pension till sommaren.
Det är svåra tider för företaget, men jag hade hoppats att de hade kunnat behålla någon av oss. Det är ju synd att man kapar av en hel gren.
– Det är svåra tider för företaget, men jag hade hoppats att de hade kunnat behålla någon av oss. Det är ju synd att man kapar av en hel gren.
Hennes arbetsgivare Tengbom har gjort sig kända för att vara starka just inom inredning. År 2015 skrev Arkitekten om den stora bristen på inredningsarkitekter och att Tengbom rekryterade väldigt offensivt. Då hade man närmare 40 inredningsarkitekter bara i Stockholm.
Idag är situationen en annan. Man har fått minska antalet inredningsarkitekter både i Stockholm och i Göteborg.
– Det stämmer att vi har fått krympa något inom inredning. Helst vill vi ju kunna behålla alla anställda, men vi måste anpassa oss efter läget. Det drabbar inte bara inredningsarkitekterna, säger Jan Mattsson, vd på Tengbom.
Han betonar att inredning är en viktig specialkompetens där Tengbom fortfarande är starka. Och att det i branschen i stort finns en hel del arkitekter som har erfarenhet av inredning. Under en lågkonjunktur blir denna grupp med dubbel kompetens konkurrenter till inredningsarkitekterna, konstaterar han.
Hur ser du på diskussionen kring att byggda miljöer tappar kvaliteter om inredningsarkitekter inte finns med i projekten?
– Vi månar om inredning och eftersom vi fortfarande har många inredningsarkitekter blir det inte så i våra projekt. Men jag känner igen och förstår den diskussionen. Förhoppningsvis kommer vi snart ur den här nedgången. Då brukar det bli en ketchupeffekt där många behöver anställa igen.