Nyheter

Arbetslöshet bland arkitekter befaras öka

24 april 2020

Den senaste månaden har antalet ärenden hos Sveriges Arkitekters jurister ökat markant.
– Det handlar om både arbetsbristförhandlingar och korttidspermitteringar, säger Ulrik Östling, förhandlingschef hos Sveriges Arkitekter.

Annons
Foto Yury Karamanenko/ Istock

Under april omfattas redan 306 personer av förhandlingar.

Juristerna hos Sveriges Arkitekter har arbetat för högtryck sedan möjligheten att korttidspermittera personal infördes i mars.

– Vi har tagit emot en storm av förhandlingsframställningar om korttidpermittering sedan stödet infördes. Många företag gör allt för att kunna behålla sin personal så långt det går, säger Ulrik Östling som är förhandlingschef hos Sveriges Arkitekter.

Ulrik Östling. Foto: Nina Gunne

Annons

Antalet förhandlingar hos förbundet har ökat markant sedan början av året.  I januari omfattades 4 personer av förhandlingar, i februari 17 och i mars 169. En vecka innan april är slut omfattas redan 306 personer av förhandlingar som gäller antingen arbetsbrist eller permittering.

– Förhandlingar som kan komma att resultera i uppsägningar på grund av arbetsbrist har helt klart ökat. Vissa företag ser en så dålig beläggning att de behöver säga upp personal, säger Ulrik Östling.

Siffran för antalet arkitekter som någon gång tagit ut arbetslöshetskassa under mars månad var 1,6 procent, en siffra som hållit i sig de senaste månaderna.

– De siffrorna säger inte så mycket om antalet uppsagda just nu, siffrorna släpar efter. Men om de som sägs upp nu får svårt att få nytt jobb så kommer troligen den siffran öka också. Det är helt klart risk för en högre arbetslöshet bland arkitekter, säger Ulrik Östling.

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel